Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Πότε οι ταχυκαρδίες γίνονται ανησυχητικές;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλές φορές νέοι άνθρωποι και κυρίως γυναίκες παραπονούνται για ταχυκαρδίες λίγων δευτερολέπτων ή ‘ακούν΄ την καρδιά τους να χτυπάει ιδιαίτερα όταν πάνε να κοιμηθούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν τους απασχολεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή κατά την έντονη άσκηση, αλλά κυρίως όταν ηρεμούν διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κοιτάζοντας τηλεόραση. Η διάρκεια κρατάει κάτι λιγότερο από δευτερόλεπτο και η εντόπιση του αισθήματος αυτού μπορεί να ποικίλει στο θώρακα.

Η πιο συχνή αιτία είναι οι έκτακτες συστολές της καρδιάς που παράγουν αυτή την ‘ενόχληση’. Φυσιολογικά ο ρυθμός της καρδιάς καθορίζεται από τη φυσική ‘μπαταρία’ της καρδιάς που είναι ο φλεβόκομβος. Είναι ένα σημείο της καρδιάς, στον δεξιό κόλπο, που δίνει το ηλεκτρικό ερέθισμα και ακολουθούν τα υπόλοιπα κύτταρα με σειρά και τάξη. Όμως και τα υπόλοιπα κύτταρα είναι σε θέση να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά όταν ο φλεβόκομβος είναι δυνατός και υγιής όλοι υπακούν σε αυτόν. Ορισμένες φορές κάποια κύτταρα σε ακανόνιστο ρυθμό, εκτάκτως, παράγουν ένα ερέθισμα και ακολουθείται μια εναλλακτική οδό διέγερσης της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους υγιείς ανθρώπους και μάλιστα ο αριθμός αυτών των εκτάκτων συστολών φθάνει μερικές εκατοντάδες μέσα στο 24ωρο, ενώ δεν είναι σπάνιο και να ξεπεράσει τις 1000. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν ότι οι έκτακτες συστολές σε υγιές μυοκάρδιο είναι η αρρυθμία της μακροζωίας.

Πότε πρέπει να μας ανησυχούν οι έκτακτες συστολές; Όταν υπάρχει γνωστή καρδιακή νόσος και κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια. Τότε πρέπει να ελεγχθεί αν προδιαθέτει η πάθηση σε επικίνδυνες αρρυθμίες με προεξάρχουσα την κοιλιακή ταχυκαρδία. Η αρρυθμία αυτή είναι κακοήθης και ευθύνεται για τους αιφνιδίους θανάτους. Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί θορυβώδη συμπτωματολογία ή είναι ακόμα και ασυμπτωματική, με το πρώτο σύμτπωμα να είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Έτσι οι ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να υποβάλλονται σε ηλεκτροκαρδιογραφική καταγραφή τουλάχιστον 24 ωρων (μελέτη Holter ρυθμού). Αν παρατηρηθούν κακοήθεις αρρθυμίες τότε προχωράμε σε ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, που είναι μια εξέταση που γίνεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και ελέγχεται αν αναπαράγονται κοιλιακές ταχυκαρδίες ή ακόμα και κοιλιακή μαρμαρυγή. Στις περιπτώσεις αυτές εμφυτεύεται μόνιμος απινιδωτής υποδορίως για να προστατεύεται ο ασθενής από τις κακοήθεις αρρυθμίες.

Συμπερασματικά, οι περισσότερες περιπτώσεις αισθήματος παλμών αφορούν την εκακτοσυστολική αρρυθμία, που είναι μια καλοήθης κατάσταση και δεν πρέπει να ανησυχούν οι εξεταζόμενοι. Σπάνια όμως σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο, που όμως με την σωστή διαγνωστική προσέγγιση μπορούν να αντιμετωπισθούν.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.