Ο δήμαρχος ενός προαστίου του Παρισιού διέψευσε, την Κυριακή, ότι αρνήθηκε την ταφή σε δημοτικό κοιμητήριο ενός βρέφους Ρομά και υποστήριξε ότι το προσωπικό του δήμου παρερμήνευσε τις εντολές του και τα μέσα ενημέρωσης απομόνωσαν τα σχόλιά του.
Ο Κριστιάν Λεκλέρκ, ο συντηρητικός δήμαρχος του Σαμπλάν, περίπου 23 χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού, προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του έπειτα από προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien το οποίο υποστήριζε ότι αρνήθηκε την ταφή σε κοριτσάκι Ρομά μόλις δέκα εβδομάδων, το οποίο πέθανε πριν από μερικές μέρες από το "σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου", επειδή όπως είπε το κοιμητήριο "είχε λίγους διαθέσιμους τάφους".
"Προτεραιότητα δίνεται σε εκείνους που πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους", γράφει το δημοσίευμα ότι δήλωσε ο Λεκλέρκ.
Όπως είπε όμως ο ίδιος, την Κυριακή, στο Γαλλικό Πρακτορείο, "ποτέ δεν αρνήθηκα αυτή την ταφή" και πρόσθεσε ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας στον οποίο μίλησε "υπερέβαλε" και χρησιμοποίησε τη δήλωσή του "εκτός πλαισίου".
"Υπήρχε επιλογή μεταξύ του Κορμπέιγ και του Σαμπλάν. Συμφώνησα το πρωί της Τετάρτης για όποιο από τα δύο. Έχω κρατήσει και το γραπτό μήνυμα που το αποδεικνύει", είπε ο Λεκλέρκ αλλά διευκρίνισε ότι ενδεχομένως η απάντησή του να μην ήταν αρκετά σαφής κι ως εκ τούτου να προκάλεσε σύγχυση στους υπαλλήλους του δήμου.
Οι διαμαρτυρίες του δημάρχου δεν φαίνεται πάντως να μείωσαν την οργή του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καταδίκασε σήμερα μέσω Twitter "την άρνηση να ταφεί ένα παιδί εξαιτίας της καταγωγής του", κάτι που χαρακτήρισε "προσβολή στην μνήμη του, προσβολή στις αξίες της Γαλλίας".
Η Λορένς Ροσινιόλ, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, επίσης έγραψε στο Twitter ότι η άρνηση του δημάρχου συνιστά "απάνθρωπο εξευτελισμό" για την οικογένεια βάζοντας ως hashtag #ντροπή.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζακ Τουμπόν, δήλωσε "σοκαρισμένος κι έκπληκτος από την είδηση".
Το βρέφος, η Μαρία Φραντσέσκα, γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου και πέθανε τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου.
"Η μητέρα προσπάθησε να την θηλάσει στις 5.00 πμ και το κοριτσάκι ήταν παγωμένο. Ήταν νεκρή", δήλωσε η Μαρί-Ελέν Μπρελό, μέλος της Ένωση Συμπαράστασης των Ρομά (ASEFRR), η οποία στηρίζει τις οικογένειες των Ρομά στην περιοχή.
Η Μαρία Φραντσέσκα μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο στο γειτονικό Κορμπέιγ-Εσόν, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Η οικογένεια απευθύνθηκε σε ένα γραφείο κηδειών στην Κορμπέιγ-Εσόν για να ζητήσει την άδεια των αρχών να ταφεί το βρέφος, αλλά σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Ζιλιέν Γκενζί, ο δήμαρχος αρνήθηκε "χωρίς καμία εξήγηση".
"Δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί, αλλά τέτοιες απαντήσεις είναι πολύ σπάνιες", είπε ο Γκενζί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο δήμαρχος του γειτονικού Βισού προσφέρθηκε τελικά να πραγματοποιηθεί εκεί η ταφή λέγοντας ότι αποτελεί "ζήτημα ανθρωπιάς".
"Ο πόνος της μητέρας που κουβαλούσε το παιδί για εννέα μήνες και το έχασε έπειτα από δυόμισι μήνες δεν πρέπει να γίνει χειρότερος", δήλωσε ο δήμαρχος Ρισάρ Τρινκιέ.
Τα έξοδα της κηδείας ανέλαβε να καλύψει η ASEFRR, ενώ η οικογένεια του βρέφους αγόρασε ήδη το φέρετρο.
Οι γονείς του βρέφους είναι Ρουμάνοι Ρομά περίπου 30 ετών, που ζουν στη Γαλλία τουλάχιστον οκτώ χρόνια, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Έχουν δύο παιδιά, ένα αγόρι πέντε κι ένα εννέα ετών, τα οποία φοιτούν σε σχολείο του Σαμπλάν.
Η οικογένεια ζει στα περίχωρα του Σαμπλάν σε καταυλισμό χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, κοντά σε ένα εργοστάσιο και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ορλί.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 20.000 Ρομά που ζουν στη Γαλλία έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση στα βασικά και απαραίτητα αγαθά.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις για την καταστροφή πολλών καταυλισμών και την εκδίωξη οικογενειών Ρομά με παιδιά, παρότι υπάρχουν κάποιοι στη χώρα που επικροτούν αυτή τη σκληρή στάση.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.