«Κράτος και Διαφθορά: Ο ρόλος της Ηγεσίας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Η διαφθορά τόσο σε μεγάλο επίπεδο, μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, όσο και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά: Ο ρόλος της Ηγεσίας» που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (9 Δεκεμβρίου).
Το 80% αυτών που δωροδοκήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι αριθμοί αφορούν μόνο περιπτώσεις που εκδικάστηκαν, επισήμανε ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Το 50% ήταν υποθέσεις σε ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες, ενώ εκτός από τις σχέσεις διαφθοράς μεγάλων επιχειρήσεων, υπουργών και άλλων πολιτικών, «εμφανίζεται σε όλο μεγαλύτερο βαθμό η διαμόρφωση δικτύων, ενδιάμεσων επαγγελματιών, που μεσολαβούν και εξελίσσονται σε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής, οι οποίοι τείνουν να αντικαταστήσουν τα κράτη», ανέφερε ο κ. Πρεβελάκης.
«Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών έχει διαρραγεί με μεγάλη ευθύνη των πολιτικών και οι πολίτες θα μας κρίνουν στις εκλογές», επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον περιορισμό της διαφθοράς ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις: Αλλαγή του άρθρου 86 του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», την απόλυτη διαφάνεια στην παρουσίαση εξέλιξης της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών και τη διάσπαση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Ο κ. Μητσοτάκης συνηγόρησε υπέρ της απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να αποφεύγονται οι περιττές συναλλαγές πολίτη-κράτους, της διαφάνειας μέσω της τεχνολογίας, όπως του προγράμματος «Διαύγεια», και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Ο Γιώργος Μαυρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του ελληνικού τμήματος της Διεθνής Διαφάνειας για τα έτη 2007-2013 για τα ποσοστά της διαφθοράς των νοικοκυριών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες παρουσιάζονται τα περισσότερα περιστατικά χρηματισμού στο δημόσιο, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα, οι υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, γιατροί) «κρατούν τα σκήπτρα» και ακολουθούν δικηγόροι, τράπεζες, οι κλάδοι των αυτοκινήτων και των κατασκευών. Μικρό ποσοστό (4% στο δημόσιο και 4,2% στον ιδιωτικό τομέα κατήγγειλαν) τα περιστατικά, υπογράμμισε ο κ. Μαυρής, ενώ ανέφερε πως οι μέγιστες τιμές σημειώνονται το 2008 και στη συνέχεια, με την έλευση της οικονομικής κρίσης σταδιακά πέφτουν.
Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ο αστυνομικός υποδιευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Βασίλειος Παπακώστας και ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμύ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.