Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα: Χαμηλά αμειβόμενοι οι Έλληνες καθηγητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υποαμειβόμενοι και με σημαντικές μισθολογικές αποκλίσεις από άλλους λειτουργούς του δημόσιου τομέα είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπου Φειδά, οι Έλληνες καθηγητές αμείβονται χαμηλότερα από όλους τους συναδέλφους τους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και μόλις λίγο υψηλότερα από εκείνους στις χώρες της ανατολικής.

Επίσης, έλαβαν τις μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους στρατιωτικούς, πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης, ενώ μετά υπέστησαν μειώσεις που κυμάνθηκαν από 29% (λέκτορας με ένα έτος υπηρεσία, παντρεμένος χωρίς παιδιά) έως 38% (καθηγητής με 30 έτη υπηρεσία, παντρεμένος με δύο παιδιά).

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η σύγκριση των αποδοχών των πανεπιστημιακών με άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων είναι καταλυτική. Έως το 2007, επισημαίνεται, υπήρχε αντιστοιχία στον βασικό μισθό των ειδικών μισθολογίων των δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών καθηγητών. Ωστόσο, τη διετία 2008- 2009 οι μισθοί των πρώτων δικαστικών αυξήθηκαν κατά 83%, των γιατρών κατά 28% και των στρατιωτικών κατά 13%, ενώ για τους πανεπιστημιακούς δεν υπήρξε καμία αύξηση.

Ακόμη, σημειώνεται ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, ένας διευθυντής λυκείου με 30 έτη υπηρεσία λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν καθηγητή πανεπιστημίου με 20 έτη υπηρεσία, ενώ ένας εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης με 20 έτη λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν αναπληρωτή καθηγητή με 12 έτη.

Στο θέμα της σύγκρισης των μισθών των Ελλήνων πανεπιστημιακών με μισθούς συναδέλφων άλλων χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση (28η) μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο θέμα της αυτονομίας της διαχείρισης των θέσεων και των μισθών του προσωπικού των πανεπιστημίων τους. Μάλιστα, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα είναι 14% όταν για την προτελευταία Γαλλία είναι 43%.

Ως προς τις αποδοχές, οι Έλληνες πανεπιστημιακοί πληρώνονται καλύτερα από τους συναδέλφους τους στη Βουλγαρία (τελευταία), τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και την Τσεχία, αλλά χειρότερα από εκείνους στη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Πάντως, με βάση τον μικτό μισθό σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP$), παρατηρούνται ορισμένες εντυπωσιακές μεταβολές. Χώρες με υψηλά έως πολύ υψηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως οι σκανδιναβικές, πέφτουν στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, ενώ χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία αναβαθμίζονται από τις χαμηλές στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο μέσο (μετά την Τσεχία και πριν τη Γερμανία), ενώ στην κορυφή ανεβαίνει η Κύπρος και ακολουθούν Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα. Ως προς τις σχολές, τα περισσότερα κονδύλια απορροφούν οι πολυτεχνικές και ακολουθούν οι επιστήμες υγείας και οι θετικές επιστήμες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.