Σε νέα δραματική έκκληση για αντιστροφή της κατάστασης των πανεπιστημίων προχώρησαν χθες οι ηγεσίες των ιδρυμάτων. Μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες μετεγγραφές από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ και η μείωση της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό -πλέον του 40% στην περίοδο 2010 -14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015-, χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων εστίασε στην απώλεια του διοικητικού προσωπικού (συνολικά περί τους 1.100 υπαλλήλους από οκτώ πανεπιστήμια), λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου και οι πρυτάνεις συντάσσονται με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι χθες ξεκίνησαν 48ωρη απεργία, ζητώντας την επιστροφή όλων των διαθεσίμων στις θέσεις τους. Αλλιώς, «το ελληνικό πανεπιστήμιο θα κλείσει ντε φάκτο, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Όταν κλείσει, δεν θα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να αναρωτηθεί, γιατί έκλεισε», όπως δήλωσε προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Συγκεκριμένα, το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων με συνέντευξή του στην Αθήνα, αλλά και η ηγεσία του ΑΠΘ σε ανάλογη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, κάλεσαν τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συμφωνήσουν στην ανάκληση της διαθεσιμότητας, τονίζοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει με καθαρότητα και εντιμότητα το σφάλμα που διέπραξε και να το διορθώσει». Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα ορίστηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (στους 1.349 αρχικά, μειώθηκε λόγω εξαίρεσης ειδικών κατηγοριών), αλλά η μέθοδος ορισμού του αμφισβητήθηκε από το νυν υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε μελέτη από εταιρεία για το θέμα.
Η μελέτη απεφάνθη ότι τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη επιπλέον 400 διοικητικών. Μάλιστα, ο κ. Γάτσιος, αναφερόμενος στην υπάρχουσα διάσταση Α. Λοβέρδου - Κ. Μητσοτάκη για το θέμα, αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κυβέρνηση; Υπάρχει κοινή γραμμή των υπουργών; Είναι δυνατόν ο ένας υπουργός να λέει ναι και ο άλλος όχι;». Επίσης, ο προεδρεύων της Συνόδου άφησε να εννοηθεί ότι τα πανεπιστήμια διαθέτουν και άλλα μέσα, για να ανατρέψουν την απόφαση της διαθεσιμότητας, χωρίς, όμως, να τα αποκαλύψει: «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως, αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα. Απλά δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη τις σκέψεις μας. Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε συλλογικά», είπε.
Τέλος, στη Σύνοδο Πρυτάνεων που μίλησε για «επιχειρούμενη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», απάντησε η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, κατηγορώντας την ότι «παραμένει προσκολλημένη σε παρωχημένα σχήματα και καταστάσεις» στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και τη δυνατότητα των ΤΕΙ να οργανώνουν αυτόνομα διδακτορικά προγράμματα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.