Τα παιδιά σήμερα ασχολούνται από μικρή ηλικία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που εκτός από θετικά μπορεί να κρύβει και κινδύνους. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για να τα προστατεύουν από τις κακοτοπιές, δίνοντάς τους, έτσι, την ευκαιρία να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη για την κοινωνική τους ζωή. Αν και εσείς θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.
1. Γίνετε «φίλη» του. Αποτελώντας μέρος της διαδικτυακής του ζωής, θα καταφέρετε να ελέγχετε καθημερινά τις κινήσεις του. Ακόμα και αν γκρινιάξει, εσείς επιμείνετε, παραμένοντας, όμως, διακριτική.
2. Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν μιλάτε συνέχεια στο κινητό ή βρίσκεστε μονίμως μπροστά από τον υπολογιστή σας, να ξέρετε πως το παιδάκι σας θα πράξει αναλόγως.
3. Ορίστε κανόνες. Ζητήστε του να αφήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος και να τις απενεργοποιεί μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ.
4. Συζητήστε. Μοιραστείτε μαζί του τις διαδικτυακές σας εμπειρίες. Μη διστάσετε να ανταλλάξετε απόψεις ακόμα και για τα σχόλια και τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι κοινοί σας φίλοι.
5. Ελέγξτε. Φροντίστε ώστε ο υπολογιστής από τον οποίο εισέρχεται στο προφίλ του να βρίσκεται σε χώρους του σπιτιού που χρησιμοποιούνται από όλη την οικογένεια, όπως η κουζίνα και το σαλόνι. Έτσι, θα μπορείτε να ρίχνετε κλεφτές ματιές ανά πάσα στιγμή.
6. Μπορούμε να συστήσουμε ως ασφαλή διαδικτυακή σελίδα , αυτή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος http://www.cyberkid.gov.gr/ Πολύτιμες συμβουλές για το παιδί στο www.manamia.gr
Διαβάστε επίσης
Διαδίκτυο και συμπεριφορές εξάρτησης: Μελέτη σε Ευρωπαίους εφήβους.
Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι αλλά εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο χρειάζεται οδηγίες χρήσης. Κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν στο διαδικτυακό κόσμο, όπως ακριβώς αυτό συμβαίνει και στο φυσικό, πραγματικό κόσμο. Η εμπειρία ζωής, η κριτική σκέψη και η κατεύθυνση είναι σημαντικά, προκειμένου να απολαύσουμε όλα τα οφέλη και να περιορίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις νεαρότερες ηλικίες και ειδικά για τους εφήβους, οι οποίοι βιώνουν μια συναρπαστική περίοδο πειραματισμού, συγκεκριμένης σκέψης και αναζήτησης της ανεξαρτησίας τους.
Το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους. Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και για αμέτρητες ώρες βιντεοπαιχνίδια; Πόσο επηρεάζει αυτό τον ψυχισμό τους; Το 61% των εφήβων που μπαίνουν στο ίντερνετ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει με εθισμό. Ενώ στην περίπτωση που τα παιδιά έρθουν σε επαφή με το διαδικτυακό τζόγο οι πιθανότητες εξάρτησης τριπλασιάζονται. Οι ιστορίες που διηγείται ο Μανώλης Σφακιανάκης στο βίντεο της ρεπόρτερ Μίνας Καραμήτρου στο δελτίο ειδήσεων του Mega είναι συγκλονιστικές. 17 ολόκληρα 24ωρα διαδικτυακού παιχνιδιού συμπλήρωσε έφηβη κοπέλα, σε πρόσφατο online διαγωνισμό όπως μας εξομολογείται!
Ας δούμε τα στοιχεία της διαδικτυακής πανευρωπαικής έρευνας. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών επιστημόνων και αποτελεί μια αξιόλογη προσφορά για την κατανόηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς των νέων και τον σχεδιασμό της μελλοντικής έρευνας. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Saferinternet Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που προάγει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.