Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Γαλαξίες-«κανίβαλοι» τρέφονται με τους γείτονές τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι μεγάλοι γαλαξίες «καταπίνουν» τους μικρότερους.

Οι μεγάλοι γαλαξίες του Σύμπαντος έχουν σταματήσει να φτιάχνουν τα δικά τους άστρα και έχουν αρχίσει να «τσιμπολογούν» κοντινούς τους γαλαξίες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν πάνω από 22.000 γαλαξίες και βρήκαν, ότι ενώ οι μικρότεροι γαλαξίες είναι πολύ αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά τη δημιουργία άστρων από αέρια, οι πιο μεγάλοι γαλαξίες δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά στο σχηματισμό αστεριών, παράγοντας πάρα πολύ λίγα έως καθόλου και προτιμούν να μεγαλώνουν «καταπίνοντας» άλλους γαλαξίες, που βρίσκονται κοντά σε αυτούς.

Ο Dr Aaron Robotham, που έχει την έδρα του στο πανεπιστήμιο Western Australia -αποτελεί κόμβο του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα για τη Ραδιοαστρονομία (ICRAR)- δήλωσε ότι «οι μικρότεροι γαλαξίες “νάνοι” τρώγονται από τους μεγαλύτερους “αντιπάλους” τους».

«Όλοι οι γαλαξίες ξεκινούν μικροί και μεγαλώνουν συγκεντρώνοντας αέρια, τα οποία μετατρέπουν με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο σε άστρα. Κάθε τόσο εμφανίζονται άλλοι, μεγαλύτεροι γαλαξίες-κανίβαλοι».

Ο Dr Robotham, που ηγήθηκε των ερευνών, ανέφερε ακόμη ότι ο δικός μας Γαλαξίας (Milky Way) βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και πως αναμένεται να μεγαλώσει, «τρώγοντας» άλλους μικρότερους γαλαξίες, αντί συγκεντρώνοντας αέρια.

«Ο Milky Way δεν έχει συγχωνευτεί με κάποιον άλλο γαλαξία εδώ και πολύ καιρό, όμως κανείς μπορεί να δει ακόμη απομεινάρια από όλους τους παλαιότερους γαλαξίες που έχει “κανιβαλίσει”» είπε ακόμη ο καθηγητής, σύμφωνα με το sciencedaily.com και συνέχισε: «Σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πρόκειται να “φάμε” δύο κοντινούς μας γαλαξίες-νάνους: τους Large και Small Magellanic Clouds».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «κανιβαλιστικές τάσεις» του γαλαξία μας θα τερματιστούν όταν συγχωνευτεί με το γαλαξία της Ανδρομέδας, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια. «Από τεχνικής απόψεως, η Ανδρομέδα θα φάει εμάς, επειδή είναι πολύ πιο μεγάλη από εμάς».

Η πλειοψηφία των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο Anglo-Australian Telescope, στο πλαίσιο της μελέτης Galaxy And Mass Assembly (GAMA), της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Simon Driver και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 90 επιστήμονες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, που εκδίδεται από το Oxford University Press.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.