Σε ποιο όροφο είπατε ότι πηγαίνετε;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να πάρετε ένα ασανσέρ και να ανεβείτε… στο Διάστημα;
Η ιδέα αυτή υπάρχει εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, ωστόσο μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της νανοτεχνολογίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι… βαδίζουμε με βήμα ταχύ προς το Διάστημα, με ένα καλώδιο κατασκευασμένο από… διαμάντια!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State University των ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα μια ερευνητική εργασία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει τρόπος να κατασκευαστεί ένα εξαιρετικά λεπτό νανο-νήμα από διαμάντια (diamond nanothreads), το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη από τους ισχυρότερους νανοσωλήνες και πολυμερή που υπάρχουν σήμερα.
Ο καθηγητής Χημείας John Badding δήλωσε στο CNN, ότι η ομάδα του έκανε την ανακάλυψη αυτή, ενώ ερευνούσαν τις ιδιότητες των μορίων βενζολίου και πως χρειάστηκαν 18 μήνες ερευνών για να αντιληφθούν αυτά που έβλεπαν.
«Είναι σαν ένας εξαιρετικός κοσμηματοποιός να έχει φτιάξει ένα μακρύ κολιέ μινιατούρα, ενώνοντας τα πιο μικρά διαμαντάκια που θα μπορούσαν να υπάρξουν» εξήγησε ο ίδιος και συνέχισε: «Επειδή αυτό το “νήμα” είναι στην καρδιά του φτιαγμένο από διαμάντια, πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό, ισχυρό και χρήσιμο».
Η «επανάσταση» του βενζολίου
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι ερευνητές έβαλαν το βενζόλιο -ένα υγρό- κάτω από συνθήκες πίεσης, για να σχηματιστεί ένα στερεό υλικό.
«Ανακαλύψαμε ότι, επειδή το πείραμά μας συμπίεζε το βενζόλιο πολύ πιο αργά απ’ ό,τι είχε γίνει ποτέ, δημιουργήθηκαν αυτά τα νέα υλικά» είπε ακόμη ο καθηγητής.
«Όλοι πίστευαν ότι τα μόρια του βενζολίου θα ενώνονταν με έναν πολύ ανοργάνωτο τρόπο, σαν ένα υαλώδες, άμορφο υλικό. Αντίθετα, αυτό που τράβηξε την προσοχή μας ήταν, ότι υπήρχε τάξη και αυτό μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» συνέχισε.
Μάλιστα, το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν σε θερμοκρασία δωματίου προκάλεσε ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ στην ερευνητική ομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Υπό πίεση
Οι ερευνητές εξέταζαν την υπόθεση, ότι όταν τα μόρια του βενζολίου διασπώνται υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, τα άτομά τους θέλουν να «πιαστούν» από κάτι άλλο, όμως δε μπορούν επειδή η πίεση απομακρύνει το κενό ανάμεσά τους.
«Αυτό το βενζόλιο στη συνέχεια γίνεται πολύ αντιδραστικό, έτσι ώστε, όταν απελευθερώνουμε την πίεση πολύ αργά, να γίνεται μια ομαλή αντίδραση πολυμερισμού, η οποία δημιουργεί το νανο-νήμα από διαμάντι» είπε ακόμη ο καθηγητής.
Το αποτέλεσμα είναι πιο ισχυρό και ανθεκτικό υλικό, που γνωρίζουν οι επιστήμονες, το οποίο είναι ακόμη και πάρα πολύ ελαφρύ.
«Ένα από τα πιο τρελά μας όνειρα σε ό,τι αφορά τα νανοϋλικά που κατασκευάζουμε, είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πολύ ανθεκτικών κι ελαφρών καλωδίων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν δυνατή την κατασκευή ενός “διαστημικού ασανσέρ”, μια ιδέα που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας» πρόσθεσε ο Badding.
Επόμενος σταθμός... Διάστημα
Η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Obayashi εξετάζει ήδη τη δυνατότητα/πιθανότητα δημιουργίας ενός διαστημικού ανελκυστήρα, οραματιζόμενη ένα διαστημικό σταθμό «δεμένο» με τον Ισημερινό με ένα καλώδιο φτιαγμένο με νανοτεχνολογία άνθρακα, μήκους 96.000 χιλιομέτρων.
Ο διαστημικός σταθμός θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε γεωστατική θέση, με το καλώδιο να μένει τεντωμένο με τη φυγόκεντρο δύναμη της περιστροφής της Γης.
Τα ρομποτικά οχήματα με μαγνητικές μηχανές θα χρειάζονται επτά ημέρες για να φτάσουν στο διαστημικό σταθμό, προσφέροντας την ευκαιρία ανύψωσης φορτίου και ανθρώπων στο Διάστημα σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που ισχύει σήμερα -σύμφωνα με το International Space Elevator Consortium (ISEC) θα είναι της τάξης μερικών εκατοντάδων δολαρίων ανά κιλό, αντί της τρέχουσας τιμής των 20.000 δολαρίων το κιλό για την τεχνολογία πυραύλων.
…Σε ποιο όροφο είπατε ότι πηγαίνετε;
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.