Να αποφασίσουν, εάν θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή να ασκούν την ιατρική από το ιδιωτικό τους ιατρείο, καλούνται –για δεύτερη φορά μέσα στο 2014– περίπου 1.000 γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για γιατρούς που απασχολούνται στις μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας - ΠΕΔΥ, αλλά, παράλληλα, διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα δικαστηρίων.
Το νέο δίλημμα για τους γιατρούς τίθεται, ενόψει της μετατροπής των θέσεων που κατέχουν σήμερα από μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κλάδου Π.Ε. ιατρών οδοντιάτρων, σε κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ η αξιολόγηση των γιατρών για το ποια βαθμίδα θα λάβουν ως γιατροί ΕΣΥ έχει ολοκληρωθεί στις μεγαλύτερες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Η «περιπέτεια» για τους γιατρούς πρώην ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε, οι 5.000 γιατροί που εργάζονται στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κλήθηκαν να επιλέξουν, εάν θέλουν να συνεχίσουν στις μονάδες τους, που πλέον θα λειτουργούσαν ως ΠΕΔΥ και να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με το νόμο, οι γιατροί που θα έμεναν στο ΠΕΔΥ έπρεπε να αξιολογηθούν και εντός οκταμήνου να τοποθετηθούν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ. Επιλογή να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ έκαναν τελικά 2.300 γιατροί, εκ των οποίων περίπου 1.000 προσέφυγαν σε δικαστήρια και με προσωρινές διαταγές αρχικά και ασφαλιστικά μέτρα στη συνέχεια διατήρησαν το ιατρείο τους «έως ότου γίνει η αξιολόγησή τους».
Ενδεχόμενη νέα αποχώρηση γιατρών από το ΠΕΔΥ θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα κενά στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 1.050 γιατρούς μονάδων ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, οι μισοί, αυτή τη στιγμή, παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα. Προς το παρόν, το υπουργείο ευελπιστεί να καλύψει κενά με προσλήψεις επικουρικών γιατρών και ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου «τρέχει» σχετική προκήρυξη για 900 άτομα.
Με το «πάγωμα» των προσλήψεων των προηγούμενων ετών, οι επικουρικοί έχουν γίνει απαραίτητοι στο ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι, με την ίδια τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο δίνει παράταση έως και ένα έτος στη θητεία επικουρικών φαρμακοποιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά σε 25 επικουρικούς φαρμακοποιούς νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 16, εάν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα αποχωρούσαν έως το τέλος Νοεμβρίου από το ΕΣΥ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι σε μονήρεις θέσεις. Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στις μονάδες του ΕΣΥ υπηρετούν 216 μόνιμοι φαρμακοποιοί, ενώ 14-15 νοσοκομεία δεν έχουν φαρμακοποιό και αναγκάζονται να καλύπτουν τις ανάγκες με επικουρικούς.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.