Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Δε δίνει συγχωροχάρτι για 10.000 κόκκινα δάνεια η τρόικα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιες επιχειρήσεις αφορούν.

Διατεθειμένη να μη δώσει «συγχωροχάρτι» σε 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μεγάλες οφειλές προς τη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πριν ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ εμφανίζεται η τρόικα.

ΔΝΤ, ΕΕ, αλλά κυρίως η ΕΚΤ θεωρούν πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην παρούσα της μορφή ουσιαστικά δίνει πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις που δανειζόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς φειδώ και οι οποίες - αν και κακοπληρωτές του Δημοσίου - με την «εύνοια» των προηγούμενων κυβερνήσεων ρύθμιζαν κατά το δοκούν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, αθετώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις ρυθμίσεις τους.

Σημειώνεται ότι περίπου 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έναν έως εννέα εργαζομένους και έχουν τζίρο μέχρι 900.000 ευρώ έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 5 έως 7 δισ. ευρώ, ενώ 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση με την τρόικα δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εφόσον συμφωνήσουν με τους πιστωτές τους, δηλαδή τις τράπεζες, να τα διευθετήσουν -προκειμένου να αρχίσουν να πληρώνουν ξανά δόσεις- να κάνουν το ίδιο και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί πως από την ρύθμιση θα ωφεληθούν κυρίως μεγάλοι, μονίμως ζημιογόνοι, επιχειρηματικοί όμιλοι που διατηρούν όμως αγαστές σχέσεις με τα κυβερνητικά κέντρα και τις τραπεζικές διοικήσεις.

Στη βάση αυτή η ΕΚΤ θεωρεί πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να τύχει μεγαλύτερης διαβούλευσης και να «εντοιχιστεί» στο νέο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης θα ενεργοποιηθεί από τις 4 Νοεμβρίου όταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Επιδιώκει δε το νομοθετικό πλαίσιο να ψηφισθεί μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αντιθέτως επιδιώκει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια να κατατεθεί με επείγουσες διαδικασίες αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε το δημοσιονομικό του κόστος , αλλά ούτε και οι επιπτώσεις του στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το πρωί τρόικα και κυβέρνηση θα έχουν μια τελευταία συνάντηση για τα ανοικτά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Σε αυτή αναμένεται να μετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης , ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδη και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Μετά τη συνάντηση αυτή οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα και να επιστέψουν στις έδρες των οργανισμών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.