Όλοι το δίνουμε, λίγοι το κατανοούμε!
Για ένα θέμα τόσο κοινό στην καθημερινότητά μας, τα πράγματα που αγνοούμε για το φιλί παραείναι πολλά για να περάσουν στα «ψιλά».
Το ιδιαίτερο άγγιγμα των χειλιών μπορεί να εκδηλώνει έρωτα, αγάπη, τρυφερότητα ή σεβασμό, συμβολίζοντας πάντα τον στενό δεσμό δύο ανθρώπων.
Κι όμως, παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ψυχισμό, το φιλί μπορεί να γίνει εξαιρετικά εθιστικό, κάνοντάς μας να το αποζητάμε πάντα και παντού!
Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα πράγματα που αφορούν στο φιλί και συνήθως δεν συνειδητοποιούμε, για να τα δούμε λοιπόν αναλυτικότερα…
Φιλιά στο κατοικίδιο μπορούν να προκαλέσουν βακτήρια στο στόμα
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μικροί χνουδωτοί και αξιολάτρευτοι φίλοι μας δεν έχουν και το πιο καθαρό στόμα του κόσμου, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας όταν επιδιδόμαστε σε πράξεις τρυφερότητας απέναντί τους. Κρατάμε λοιπόν τα χείλη μας σφραγισμένα, όπως υποδεικνύει τουλάχιστον ιαπωνική έρευνα, το εξαγόμενο της οποίας δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι τα σκυλιά μεταφέρουν βακτήρια που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επιβλαβή για το στόμα και τα δόντια μας. Ο κίνδυνος εμφάνισης «κουφάλων» λόγω τερηδόνας παραείναι αυξημένος…
Το φιλί της μητέρας συνδέεται με τερηδόνα
Και το τρυφερό φιλί της μητέρας όμως δεν είναι αθώο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νεογνά. Γιατί το σάλιο της μητέρας παραμένει η Νο 1 πηγή μετάδοσης επικίνδυνων βακτηρίων στο στόμα του παιδιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Τα φιλιά στο στόμα του μωρού δεν είναι λοιπόν πολύ καλή ιδέα, παρά το αξιολάτρευτο του προσώπου του…
Το φιλί της μητέρας (και η αγκαλιά) συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη του μωρού
Νεογέννητα, μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας λατρεύουν τις αγκαλιές και τις εκδηλώσεις τρυφερότητας και αυτό μάλιστα τα κάνει πιο χαρούμενα από τα παιδιά που στερούνται φυσικής επαφής με τους γονείς τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, το φιλί σε ένα μωρό το βοηθά να μεγαλώσει γρηγορότερα: όσο περισσότερα τα φιλιά και οι επιδείξεις αγάπης και θαλπωρής, τόσο ταχύτερη η ανάπτυξη του μωρού. Περίεργο μεν, αληθές δε…
Το φιλί βοηθά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος
Εντάξει, μπορεί το στόμα μας να είναι γεμάτο μικρόβια και βακτήρια, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα μας σκοτώσουν κιόλας! Αντιθέτως, μας κάνουν δυνατότερους οργανισμούς, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις αντίστοιχες μελέτες φυσιολογίας, οι οποίες διατείνονται ότι το φιλί βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού στις αλλεργίες, τονώνοντας συνολικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα…
Το φιλί μπορεί να αντισταθμίσει το χαμένο μάθημα γυμναστικής
Το να φιλάς τον αγαπημένο σου μπορεί να μη σε κάνει πιο ευέλικτο και γραμμωμένο, σου δίνει όμως τον ίδιο βαθμό χαλάρωσης και συγκέντρωσης με τη γιόγκα! Πανεπιστημιακή έρευνα απέδειξε ότι όταν το φιλί γίνει καθημερινή προτεραιότητα, τα επίπεδα άγχους πέφτουν καθοριστικά. Άσε που στα παράπλευρα οφέλη βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης, όπως εξάλλου έχουν δείξει τόσες και τόσες συμπεριφοριολογικές έρευνες. Φιληθείτε λοιπόν αβέρτα…
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιο-κέφαλοι στο φιλί
Το φιλί απαιτεί κεκλιμένο κεφάλι για να μη συγκρουστούν οι μύτες των παρτενέρ, κι έτσι ήταν πάντα τα ανθρώπινα τα πράγματα. Ερευνητές λοιπόν από την Ιρλανδία βρήκαν ότι το 80% των ανθρώπων συνηθίζουν να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά, αν και τα επόμενο εύρημα είναι ακόμα εντυπωσιακότερο: η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά ανεξάρτητα αν είναι δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες. Ακόμα κι αν είσαι αριστερόχειρας λοιπόν, τείνεις να γέρνεις το κεφάλι σου προς τα δεξιά όταν φιλάς, κάτι που είναι αρκετά περίεργο, αν και η επιστήμη αποφάνθηκε και πάλι…
Το πρώτο φιλί μπορεί να κλείσει τη συμφωνία ή να τη χαντακώσει
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο φιλί με το νέο μας ραντεβού μπορεί να είναι και το τελευταίο! Κι αυτό γιατί το φιλί καθορίζει τη χημεία δύο ανθρώπων, η οποία δεν λαθεύει συνήθως. Έρευνα λοιπόν βρήκε ότι όσοι έδωσαν το πρώτο τους φιλί έπειτα από έναν μήνα «νταλαβεριού» με το έτερον ήμισυ, έχασαν αμέσως κάθε συναίσθημα τρυφερότητας! Και βέβαια οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτό, στο να χάσουν δηλαδή το ερωτικό ενδιαφέρον τους κατά το πρώτο φιλί. Όσο για τους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση του πρώτου φιλιού, έχουν να κάνουν τόσο με τις ικανότητες που έχει κάποιος στα χείλη όσο και με πιο «πεζά» πράγματα, όπως η υγιεινή του στόματος και η άσχημη αναπνοή…
Το ψυχαναγκαστικό φιλί υπάρχει
Την ώρα που οι περισσότεροι από μας απολαμβάνουμε ξένοιαστα την εκδήλωση έρωτα και τρυφερότητας στο έτερον ήμισυ, ήταν το 2012 όταν αναφέρθηκε η πρώτη ψυχιατρική περίπτωση ανθρώπου με ψυχαναγκαστική διαταραχή φιλιού! Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Australian and New Zealand Journal of Psychiatry» έκανε λόγο για άντρα που παρουσίαζε εθισμό στο φιλί, κάνοντας το πράγμα αρκετά παράξενο: κάποιος εκεί έξω πάσχει δηλαδή από διαταραχή που σχετίζεται με το αθώο φίλημα…
Τα χείλη μας είναι προγραμματισμένα να πυροδοτούν τον εγκέφαλο (και συγκεκριμένα μέρη του σώματός μας!)
Οι νευρώνες των χειλιών μας παρουσιάζουν την υψηλότερη συγκέντρωση αισθητήρων από κάθε άλλο μέρος του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι ένα φιλί βάζει φωτιά σε όλα σχεδόν τα αισθητηριακά νεύρα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι και τα δαχτυλάκια των ποδιών, διεγείροντας κάθε ίντσα του κορμιού μας! Ο ερεθισμός των χειλιών κατά τη διάρκεια του φιλιού κάνει το σώμα να χαλαρώνει, μειώνει τα επίπεδα μελαγχολίας, άγχους και αρνητικών συναισθημάτων, την ίδια στιγμή που αυξάνει καθοριστικά τη νευρωνική δραστηριότητα σε πολλά μέρη του κορμιού μας…
Οργασμός από φιλί
Την ώρα που ένα παθιασμένο φιλί μπορεί να σου κόψει την ανάσα, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, υπάρχουν ωστόσο γυναίκες που βιώνουν οργασμό κατά τη διάρκεια του φιλιού, χωρίς καμία διέγερση στα αναπαραγωγικά όργανα. Ιατρικές και ψυχολογικές μελέτες έχουν αποδώσει το γεγονός στον κεφαλαιώδη ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα στη σεξουαλική διέγερση, κάτι που εξηγεί το ομολογουμένως παράξενο φαινόμενο. Κι έτσι η φυσική επαφή μπορεί να μην είναι καν αναγκαία όταν μιλάμε για τον γυναικείο οργασμό, καθώς οι γυναίκες διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα -και τρόπους- διέγερσης…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.