Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

«Εγκατέλειψαν» δημοσιογράφο που πάσχει από εγκεφαλίτιδα στο Λονδίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελίες κατά του υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του ΡΙΚ.

Σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Υγείας της Κύπρου και το ΡΙΚ για τη στάση που έχουν κρατήσει στην υπόθεση της 40χρονης δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου, η οποία νοσηλεύεται με ιογενή εγκεφαλίτιδα στο Λονδίνο, εξαπέλυσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Αντώνης Μαρκίδης, κατήγγειλε ότι το υπουργείο Υγείας αναίρεσε απόφασή του για καταβολή 13.000 στερλινών για νοσηλεία της Ευδοκίας Λοΐζου, η οποία πάσχει από ιογενή εγκεφαλίτιδα και την εγκατέλειψε αβοήθητη στο Λονδίνο, όπου την είχε στείλει στις 7 Ιουνίου με συνοδεία γιατρού. Λόγω της εγκεφαλίτιδας, αδυνατίζουν σε επικίνδυνο βαθμό οι αναπνευστικοί μύες της ασθενούς και έχει προβλήματα με την αναπνοή της.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν καταγγελίες και κατά της διοίκησης του ΡΙΚ για τη στάση του προς την ασθενή, η οποία είναι δημοσιογράφος και εργαζόταν στο ραδιόφωνο ως συνεργάτης αορίστου χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα έγγραφα αναφορικά με την περιπέτεια της Ευδοκίας Λοΐζου, σύμφωνα με τα οποία:

Η δημοσιογράφος ασθένησε το 2007, όταν εργαζόταν στο ΡΙΚ. Η ασθένειά της, όπως αυτή διαγνώστηκε από πολλούς γιατρούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, είναι ιογενής εγκεφαλίτιδα και προκλήθηκε από τον κακής ποιότητας αέρα που υπήρχε στους εσωτερικούς χώρους του ΡΙΚ. Για το ζήτημα αυτό είχε γίνει απεργία το 2007.

Πιστοποιητικά του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας βεβαιώνουν ότι η ασθένεια της Ευδοκίας Λοΐζου είναι επαγγελματική.Ο πρόεδρος και τα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ, αλλά και του προηγούμενου συμβουλίου, αρνούνται να αποδεχτούν τα πλέον επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο καθηγητής Νευρολογίας Μάικλ Χάνα, στο Λονδίνο όπου την υπέβαλε σε θεραπεία, της παραχωρεί άδεια ασθενείας στις 27 Φεβρουαρίου 2014, γράφοντας και τα εξής: «Δεν νομίζω η ασθενής να είναι ικανή να επιστρέψει στην εργασία της πριν το τέλος Απρίλη του 2014». Ωστόσο, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ την είχαν απολύσει από τις 17 Μαρτίου του 2014. Το υπουργείο Εργασίας καταχώρησε ποινική αγωγή κατά του ΡΙΚ.
Στις 11 Απριλίου 2014 το Ιατρικό Συμβούλιο περιγράφει ως πολύ σοβαρή την κατάσταση της υγείας της και τονίζει ότι «στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας για τη συγκεκριμένη νόσο».

Στις 29 Μαΐου ξανασυνεδριάζει το Ιατρικό Συμβούλιο και αποφασίζει να παραπεμφθεί η Ευδοκία Λοΐζου για τελευταία φορά στο δρα Χάνα για τελική αξιολόγηση. Αποφασίζει με δεδομένο ότι θα τύχει θεραπείας δύο μηνών και αυτή θα κοστίσει 13 χιλιάδες στερλίνες. Λόγω της πολύ σοβαρής κατάστασης της υγείας της το Ιατροσυμβούλιο αποφασίζει όπως η Ευδοκία συνοδεύεται στο ταξίδι προς Λονδίνο από εντατικολόγο.

Στις 17 Ιουνίου συνήλθαν Επιτροπές Ειδικών Πνευμονολογίας και Νευρολογίας και αποφάσισαν ότι οι εξετάσεις που εισηγείται ο κ. Χάνα μπορούν να γίνουν στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Αντώνης Μαρκίδης δήλωσε ότι η Ευδοκία Λοΐζου «παραμένει στο Λονδίνο ακάλυπτη και εγκαταλειμμένη». Στάλθηκε στο Λονδίνο, είπε, «με ρητή απόφαση για θεραπεία δύο μηνών και με τη γνώση ότι θα κοστίσει 13.000 στερλίνες και εκ των υστέρων άλλα τροχιοδρόμησε το υπουργείο».

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, η ασθενής δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να φύγει από το ξενοδοχείο της γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει. «Για επτά χρόνια οι γονείς και συγγενείς της ξόδεψαν πολλές εκατοντάδες ευρώ για την υγεία της» ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

Ο υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, δήλωσε πως το υπουργείο του δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα θεραπείας της συγκεκριμένης ασθενούς στο εξωτερικό, επειδή, υποστήριξε, «οι υπηρεσίες που ζητήθηκαν από τον θεράποντα ιατρό της στο Λονδίνο, προσφέρονται και στην Κύπρο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η Ευδοκία Λοΐζου τυγχάνει της βοήθειας του υπουργείου Υγείας από το 2009, για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται από το δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι απεστάλη στο εξωτερικό, με συνολικό ύψος κάλυψης δαπανών μέχρι σήμερα 162.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή στις 29 Μαΐου του 2014 αποφασίστηκε η αποστολή της ασθενούς ξανά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο «για μια τελευταία αξιολόγηση και όχι για θεραπεία». Η τελική αξιολόγηση έγινε από το θεράποντα ιατρό της ασθενούς στο Λονδίνο και η τελική του έκθεση απεστάλη στην Κύπρο στις 7 Ιουνίου και εξετάστηκε από δύο ανεξάρτητα Ιατρικά Συμβούλια, Πνευμονολογικό και Νευρολογικό, τα οποία κατέληξαν ομόφωνα στο ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες της ασθενούς προσφέρονται στην Κύπρο.

Το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο υπουργός, ενημέρωσε την Ευδοκία Λοΐζου ότι μετά την αξιολόγησή της, για την οποία στάλθηκε και καλύφθηκαν τα έξοδα, οι όποιες άλλες υπηρεσίες ζητά ο γιατρός της, προσφέρονται στην Κύπρο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψει για να τις κάνει.

Το ΡΙΚ σε ανακοίνωσή του απορρίπτει τα περί επαγγελματικής ασθένειας, υπενθυμίζει και αναφέρει ότι η κ. Λοΐζου προσέφυγε σε κυπριακά δικαστήρια στις 17/1/2011 με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους του ΡΙΚ και η υπόθεση εκδικάζεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.