Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η διαχείριση απορριμμάτων φέρνει 800 θέσεις εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Πελοπόννησο ξεκινά το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), με το έργο της Πελοποννήσου, τα επόμενα δύο χρόνια, πρόκειται να επενδυθούν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα, άλλα 30 εκατ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ). Επίσης, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

«Γυρίζουμε επιτέλους σελίδα και κάνουμε το πρώτο, μεγάλο και σημαντικό βήμα για την ορθολογική, επιστημονικά άρτια, οικονομικά βιώσιμη και κυρίως περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Κάνοντας λόγο για έναν «τομέα στον οποίο η χώρα μας παρουσίαζε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και μηχανισμών διαχείρισης και για το λόγο αυτό ελέγχεται από τα όργανα της ΕΕ και με την επιβολή προστίμων», ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «οι απαράδεκτες πρακτικές των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι «το μέλλον ανήκει στην ποιότητα, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική αειφορία».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που αναμένεται να λύσουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και οικονομικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στους 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Ειδικότερα, το έργο της Πελοποννήσου περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον δήμο Τρίπολης, στη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου, καθώς επίσης και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον δήμο Κορινθίας στην Τενέα, αλλά και την Αργολίδα, στη Νέα Κίο. Επίσης, προβλέπονται ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας στη δημοτική ενότητα Καλλιρρόης και στη Σκάλα Λακωνίας.

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται η μεγιστοποίηση της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από την ταφή μέσω της κομποστοποίησης, η παραγωγή πράσινης ενέργειας, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών ΜΕΑ.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, οι περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται και αφορούν στην κατασκευή, λειτουργία, παρακολούθηση αλλά και στην μετέπειτα φροντίδα/αποκατάσταση του έργου είναι εξαιρετικά αυστηροί και διασφαλίζουν πλήρως το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ η εφαρμοζόμενη τεχνολογία χαρακτηρίζεται ως τεχνολογία αιχμής.

Ενδεικτικά, σε όλες τις μονάδες (ΜΕΑ) και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, από την στιγμή της παραλαβής τους τα απορρίμματα δεν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αέριες εκπομπές, ελαχιστοποιείται η έκλυση τυχόν οσμών, ενώ τα παραγόμενα αέρια απόβλητα θα υφίστανται επεξεργασία σε υψηλής τεχνολογίας συστήματα αντιρρύπανσης, πριν την έκλυση τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μονάδες εσωτερικής καύσης θα πληρούν τα όρια εκπομπών της ΕΕ και θα ελέγχονται τακτικά, ενώ οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) κατασκευάζονται με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές στεγάνωσης, αποστράγγισης και συλλογής των στραγγισμάτων.

Ειδικά δε για τους ΧΥΤΥ της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του υδροφορέα τα οποία αντιστοιχούν σε περιοχές όπου τα υδατικά συστήματα προστατεύονται για χρήση για πόσιμο νερό, με πλήρη διπλή στεγάνωση του ΧΥΤΥ, αλλά και απαγόρευση της διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε γεωργικές εκτάσεις εκτός γηπέδου της εγκατάστασης.

Όσον αφορά στα παραγόμενα υγρά απόβλητα, προβλέπεται προχωρημένη επεξεργασία με χρήση βιολογικού καθαρισμού ενώ τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα ανακυκλοφορούνται ως νερό διεργασιών πίσω στην ΜΕΑ, ώστε οι ανάγκες σε «φρέσκο» νερό να αφορούν κυρίως την κάλυψη αναγκών του προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά το παραγόμενο κομπόστ, αυτό θα χρησιμοποιείται κυρίως για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών όπως εξοφλημένα λιγνιτωρυχεία, ανενεργά λατομεία, ΧΑΔΑ της περιοχής.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση 13 έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, με επενδύσεις που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.