Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Νέα δάνεια ζητούν οι μικρομεσαίοι, διαγραφή χρέους οι υπερδανεισμένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο δημόσιο διάλογο τίθενται αυτές οι «διεκδικήσεις».

Αυξημένο κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να δημιουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να ικανοποιήσουν τόσο την ζήτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για νέα δάνεια, όσο και το αίτημα των υπερδανεισμένων εταιρειών για διαγραφή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Οι «διεκδικήσεις» αυτές που τίθενται επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο κατατείνουν στο γεγονός ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσθετα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στην ανάγκη για άμεσο «restart» της οικονομίας, αλλά και ότι τα δεσμευμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ ενδεχομένως να αποτελέσουν εφεδρεία στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Κατά την χθεσινή ημέρα εκφράσθηκαν αιτήματα προς το τραπεζικό σύστημα τόσο από φορείς που ζητούν αύξηση των χορηγήσεων όσο και από φορείς που θεωρούν πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαγραφή χρεών υποχρεωμένων εταιρειών. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης για «κούρεμα» μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων δήλωσε πως μια τέτοια ρύθμιση θα είναι προς όφελος όλων και πως θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώσουν τις «κουρεμένες» οφειλές τους, και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα οικονομικά των τραπεζών. Για το ίδιο θέμα ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών κ. Γιάννης Ρεκλείτης δήλωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που μπορούν να διασωθούν και άλλες που μπορούν να επαναλειτουργήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι η διαγραφή μέρους των χρεών επιχειρήσεων δεν θα αποδειχτεί «προπαγανδιστικό πυροτέχνημα».

Πάντως, χθες σε συνέδριο που πραγματοποίησαν το υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) διατυπώθηκε επανειλημμένα το αίτημα για αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων. Αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας είπε πως οι τράπεζες οφείλουν να ανταποκριθούν, άμεσα και με επάρκεια, στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εν συνεχεία ο επί κεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράϊχενμπαχ ανέφερε πως οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να παρέχουν δάνεια στην οικονομία και να σταματήσουν την πιστωτική συρρίκνωση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΧΑΕ κ. Ι. Γεωργάνας επικαλέσθηκε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες 7.000 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται συνολικά 12-13 δισ. ευρώ σε νέα ίδια κεφάλαια, επιπλέον των αναγκών σε κεφάλαια κινήσεως και εμπορικές χρηματοδοτήσεις.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εταιρείες με 30 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο κατά 20 δισ. ευρώ μέσω της χρηματοδοτήσεως της ΕΚΤ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η χορήγηση των δανείων της ΕΚΤ γίνεται έναντι εξασφαλίσεων , κάτι που αποτελεί το αδύναμο σημείο των ελληνικών τραπεζών καθώς τα ενέχυρα τους δεν έχουν την «ποιότητα» εκείνη που θα τους επέτρεπε να αντλούν φθηνή ρευστότητα σε μεγάλες ποσότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.