Η δήλωση του στη Βουλή και πώς ερμηνεύτηκε από τους ομολογιούχους.
Παράθυρο για πρόσθετες διεκδικήσεις άνοιξε στο Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στη Βουλή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και το PSI. Οι ομολογιούχοι θεωρούν πως οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να συμψηφιστούν τρέχουσες ή μελλοντικές τους φορολογικές υποχρεώσεις με τα χρήματα που απώλεσαν κατά το «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα οδηγήσει στην απίσχναση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα κάτι που όπως υποστήριξε ζημιώνει το Δημόσιο (μετά την ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα μειώθηκε από το 95% στο 30% περίπου).
«Δώσατε 11 δισ. ευρώ στη Eurobank. Και αυτή τη στιγμή το δημόσιο με 0,30 που πήγε η μετοχή χάνει τον έλεγχο. Πάει, πέταξε το πουλάκι της Eurobank! Πάνε τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως για να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με «εξευτελιστική τιμή», χρειάστηκε να περάσει ένας «νόμος-έκτρωμα». Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα σε βάρος της χώρας και σε βάρος του Δημοσίου.
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Λαφαζάνη ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνέχεια της πρώτης άσκησης της Black Rock το 2012, κατέβαλε για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ Επίσης, για την ανακεφαλαίωση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank -που εξαγοράστηκαν από την Eurobank το ταμείο κατέβαλε 500 εκατ. και 515 εκατ. αντιστοίχως.Επομένως, για την ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου πλέον ομίλου Eurobank το ταμείο κατέβαλε αθροιστικά γύρω στα 6,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά όπως τόνισε πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα του ΤΕΚΕ και οι προνομιούχες μετοχές.
Ωστόσο, εν συνεχεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής :«Εγώ δέχομαι τα 11 δισ. ευρώ, μείον τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την εθελοντική συμμετοχή της Eurobank, του ΤΤ και της Proton στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ξέρετε ότι αυτά τα 9,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των απωλειών του PSI, αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για το δημόσιο λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων. Άρα, λοιπόν, 11 δισ. ευρώ που λέτε εσείς -εγώ λέω 6,7 εκατομμύρια ευρώ- σας τα χαρίζω, μείον 9,4 δισ. ευρώ μας κάνει περίπου 1,6 δισ.ευρώ. Άρα, έχουμε μία καθαρή δαπάνη για το δημόσιο 1,6 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Eurobank πριν από την άσκηση, οι φορολογούμενοι όχι μόνο παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά καταγράφουν και υπεραξίες της τάξης περίπου των 0,8 δισ. ευρώ».
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Στουρνάρα συνεπάγεται διασταλτικά ότι το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να δέχεται «ζημία» από τη μη πληρωμή φόρων ή την μη καταβολή εισφορών πολιτών και επιχειρήσεων που «κουρεύτηκαν» κατά το PSI καθώς θα συμψηφίζει τις απώλειες από τη μη καταβολή φόρων και εισφορών με το όφελος που είχε από την απομείωση του χρέους.
Μάλιστα, τόσο ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου όσο και δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν ομολογιούχους του εξωτερικού αναμένεται να θέσουν θέμα «ίσης μεταχείρισης» βασιζόμενοι στην επιχειρηματολογία της ίδιας της Κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράσθηκε δια στόματος του κ. Στουρνάρα.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι από τη στιγμή που το Δημόσιο συμψηφίζει την ζημιά που υπέστη από την επένδυση του στην Eurobank με τα οφέλη που είχε από το κούρεμα των ομολόγων της τράπεζας και των θυγατρικών της , στην ίδια βάση προκειμένου να είναι συμβατές οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών με το άρθρο 4 του Συντάγματος θα πρέπει το Δημόσιο να συμψηφίσει και απαιτήσεις του έναντι φορολογουμένων ομολογιούχων με τις απώλειες που υπέστησαν αυτοί το 2012 από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Το θέμα εξετάζεται ήδη από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου το προεδρείο του οποίου θα απευθυνθεί στον κ. Στουρνάρα για το ζήτημα. Πάντως, άλλα νομικά γραφεία φέρονται να εξετάζουν αγωγές κατά του Δημοσίου στηριζόμενες στην επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.