Δυνατότητα απόκτησης της ειδικότητας της Κλινικής Μικροβιολογίας δίνεται σε μικροβιολόγους του ΕΣΥ.
Με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 386/1995 επιτρέπεται να μετάσχουν στις σχετικές εξετάσεις μικροβιολόγοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ.Αντώνης Μπέζας χαρακτηρίζει την τροποποίηση αναγκαία, καθώς το έργο των δημοσίων νοσοκομείων αυξάνεται σημαντικά, ενώ ο αριθμός των εξειδικευμένων μειώνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατότητα απόκτησης ειδικότητας Κλινικής Μικροβιολογίας δίνεται στις εξής κατηγορίες μικροβιολόγων οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε πανεπιστημιακά ή νοσοκομεία του ΕΣΥ:
Γιατρούς οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Μικροβιολογία για τουλάχιστον έξι μήνες σε κλινική ή εξωτερικό ιατρείο λοιμώξεων, με τη διαδικασία των εκπαιδευτικών αδειών και εργάζονται σε οργανική και μόνιμη θέση επί τρία έτη (ο χρόνος εξειδίκευσης είναι σήμερα δύο έτη).
Όσους έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό για δύο χρόνια στο αντικείμενο της Κλινικής Μικροβιολογίας . Σε μικροβιολόγους οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί για τουλάχιστον έξι μήνες με τον θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών ή ως υπότροφοι κρατικών φορέων ή κοινωφελούς σκοπού ιδρυμάτων (τοποθετούνται ως υπεράριθμοι μέχρι να δώσουν εξετάσεις).
Σε μικροβιολόγους που ήδη υπηρετούν επί μία τριετία σε κλινικές του ΕΣΥ ή του Πανεπιστημίου, οι οποίες αναγνωρίζονται ως κέντρα εξειδίκευσης στην Κλινική Μικροβιολογία, μπορούν να αναγνωρίσουν την εξειδίκευση κατόπιν εξετάσεων.
Στρατιωτικοί μικροβιολόγοι, καθώς και υπότροφοι ξένων χωρών, μπορούν να τοποθετηθούν για μετεκπαίδευση ως υπεράριθμοι σε αναγνωρισμένα κέντρα εξειδίκευσης, έπειτα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εφόσον συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο (δύο έτη), αποκτούν εξειδίκευση –έπειτα από εξετάσεις- στην Κλινική Μικροβιολογία.
Δυνατότητα δίνεται και σε μικροβιολόγους με διδακτορικό δίπλωμα στην Κλινική Μικροβιολογία ή αναγνωρισμένο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, διάρκειας τουλάχιστον τρία χρόνια στο ΕΣΥ ή σε πανεπιστημιακή κλινική.
Η εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία γίνεται σε μικροβιολογικά τμήματα του ΕΣΥ ή του Πανεπιστημίου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.