Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τέλος το ΔΟΑΤΑΠ για πτυχία νομικής από την ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τροποποίηση του νόμου για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ανατροπές φέρνει για τους δικηγόρους η τροποποίηση του άρθρου 15 του Ν.4194/2013 σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται η αναγνώριση-αντιστοιχία από το ΔΟΑΤΑΠ για την άσκηση του επαγγέλματος από τους πτυχιούχους νομικών σχολών κρατών της Ε.Ε ή κρατών της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο.

Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με το Ν.4254/2014 καθώς αναφέρεται ότι:

Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208) που ανέφερε ότι «Πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιούν άσκηση στην Ελλάδα, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αναγνωρισμένο με το απονεμόμενο από τις νομικές σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων νομικής σχολής» αντικαθίσταται ως εξής:

«β. είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ανωτέρω υπό (α) κρατών».

Η τροποποίηση αυτή ευνοεί τους απόφοιτους κολεγίων που συνεργάζονται με νομικές σχολές χωρών της Ε.Ε. Πλέον δεν θα απαιτείται η διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ ή έγγραφή σε δικηγορικό σύλλογο χώρας της Ε.Ε για να καταφέρουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.

Πλέον ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου της Ε.Ε θα μπορεί να καταθέτει αίτηση για την εγγραφή του ως ασκούμενος δικηγόρος στον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου στην περιφέρεια του οποίου επιθυμεί να ασκηθεί, συνυποβάλλοντας και βεβαίωση έναρξης άσκησης από τον δικηγόρο στον οποίο ασκείται. Μετά τη 18μηνη άσκηση θα αποκτούν το δικαίωμα της συμμετοχής στο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων όπως ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών νομικών σχολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός των υποψηφίων δικηγόρων είναι γραπτός και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο τους μήνες Οκτώβριο και Απρίλιο. Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύσσεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Στους υποψηφίους δίδονται πρακτικά θέματα με περισσότερα ερωτήματα στους κλάδους: α) Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας, β) Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, γ) Εμπορικού Δικαίου, δ) Δημοσίου Δικαίου, Διοικητικής Διαδικασίας και Διοικητικής Δικονομίας και ε) Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας. Κατά την εξέταση επιτρέπεται η χρήση κειμένων νομοθετημάτων, χωρίς σχολιασμό ή σημειώσεις.

Τα γραπτά των υποψήφιων όλης της χώρας βαθμολογούνται με κλίμακα από μηδέν έως δέκα από τρεις βαθμολογητές χωριστά. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος, ο οποίος έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον έξι. Δεν θεωρείται επιτυχών, όποιος έλαβε βαθμό τρία ή μικρότερο σε οποιοδήποτε μάθημα ή τέσσερα σε περισσότερα από ένα μαθήματα.

Όποιος αποτύχει στον διαγωνισμό υποχρεούται μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση των αποτελεσμάτων να δηλώσει τη συνέχιση της άσκησής του, ώστε να έχει το δικαίωμα να μετάσχει στον προσεχή διαγωνισμό. Διαφορετικά διαγράφεται από το μητρώο ασκουμένων.

Όποιος επιτυγχάνει στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να ζητήσει το διορισμό του ως δικηγόρος στο δικηγορικό σύλλογο του Πρωτοδικείου, που εκείνος επιθυμεί, με αίτησή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται να εγγραφεί σε περισσότερους από ένα δικηγορικούς συλλόγους. Ο δικηγόρος υποχρεούται να έχει έδρα και γραφείο στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου που είναι διορισμένος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.