Με στόχο να τεθεί τάξη στο «χάος» που επικρατεί αναφορικά με την εκμετάλλευση παραλιακών και τουριστικών εκτάσεων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων για τους αιγιαλούς, αρχής γενομένης από την ακριβή οριοθέτηση των ορίων του αιγιαλού σε όλη τη χώρα, δηλαδή της δημιουργίας ενός «Κτηματολογίου για τον αιγιαλό».
Παράλληλα, το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ, ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος προς το Δημόσιο, σε περιπτώσεις παραχώρησης χρήσης γης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με βάση έναν μαθηματικό τύπο, στον οποίο ενσωματώνονται σειρά παραγόντων, όπως η διάρκεια της σύμβασης, το είδος της χρήσης και το μέγεθος του παραχωρούμενου χώρου.
Εντός 12 μηνών
Σύμφωνα με τις διατάξεις που προτείνονται προς δημόσια διαβούλευση, αντικαθίσταται ο νόμος 2971/2001 για τον αιγιαλό, ο οποίος χαρακτηρίζεται μη λειτουργικός και δυσχεραίνει τις αναπτυξιακές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ότι το αργότερο εντός περιόδου 12 μηνών θα έχει οριοθετηθεί το 100% του αιγιαλού της χώρας, με τη χρήση νέας τεχνολογίας (ορθοφωτοχάρτες Κτηματολογίου), τη στιγμή που σήμερα έχει χαραχθεί μόλις το 8% της παράλιας ζώνης της χώρας.
Οσον αφορά την παραχώρηση αιγιαλών και παραλίας, καθορίζονται απλές διαδικασίες, ανάλογα με τη χρήση, δηλαδή αν πρόκειται π.χ. για δραστηριότητα εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών ή για λειτουργία αναψυκτηρίων ή αν πρόκειται για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού σε όμορες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και κατασκηνώσεις (κάμπινγκ). Το οικονομικό αντάλλαγμα θα καθορίζεται πλέον με βάση έναν μαθηματικό τύπο, που θα προσμετρά οκτώ επιμέρους παραμέτρους, όπως το είδος της δραστηριότητας, τη γεωγραφική περιοχή, το μέγεθος του παραχωρούμενου χώρου, την περιβαλλοντική επίπτωση και τη διάρκεια της μίσθωσης.
Επαναπροσδιορισμός
Η ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται να διευκολύνει την παραχώρηση παραλιακών και τουριστικών εκτάσεων προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση, καθώς θα είναι σαφώς καθορισμένες οι αποστάσεις από τον αιγιαλό, ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χωρίς αυθαιρεσίες και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να διευκολύνει και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ, που επιχειρεί να αξιοποιήσει παραθαλάσσιες εκτάσεις. Οποιος πολίτης έχει αντίρρηση για το εύρος της ζώνης αιγιαλού που αφορά την ιδιοκτησία του, θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιτρέπει και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα εφόσον τα έργα που έχουν κατασκευαστεί εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς ή επιχειρηματικούς σκοπούς και εφόσον η σχετική παραχώρηση χρήσης κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Όσα, όμως, αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί χωρίς τη σχετική άδεια, θα κατεδαφιστούν πάραυτα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.