Αύξηση των Ελλήνων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς σε αγγλόφωνα τμήματα, του συγκριτικά χαμηλού οικονομικού κόστους σπουδών, αλλά και της πληθώρας των ειδικοτήτων που προσφέρονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η χώρα παρέχει περισσότερα από 1.500 αγγλόφωνα προγράμματα, αριθμός που την κατατάσσει πρώτη μεταξύ των υπολοίπων μη αγγλόφωνων χωρών. Οι Έλληνες φοιτητές που παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών φτάνουν περίπου τους 2.000 (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ήταν περίπου 1.500.
Οι φοιτητές αυτοί επιλέγουν κυρίως τα τεχνικά ή οικονομικά τμήματα, ενώ παρουσιάζεται ενδιαφέρον στα τμήματα ιατρικής και στα ναυτιλιακά. Τα δίδακτρα κυμαίνονται, ανάλογα με το πανεπιστήμιο, γύρω στα 1.900 ευρώ ετησίως (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) και το κόστος ζωής είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, με ακριβότερα ωστόσο τα ενοίκια σπιτιών.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο της ολλανδικής πρεσβείας, Αλέξη Κοντοζαμάνη, οι περισσότεροι από τους Έλληνες φοιτητές επιδιώκουν να παραμείνουν στην Ολλανδία και μετά το πέρας των σπουδών τους, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ή για να αναζητήσουν εργασία, αν και στην περίπτωση αυτή απαιτείται η γνώση της γλώσσας.
Για τη διαδικασία εισαγωγής σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της χώρας, θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες τους προκειμένου να ενημερωθεί για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιείται εκδήλωση ενημέρωσης (μέχρι τις 16.00) για τις σπουδές και την έρευνα στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή εννέα πανεπιστημίων και πολυτεχνείων της χώρας.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.