Οι αμείλικτοι αριθμοί για τη βία κατά των γυναικών στην ΕΕ.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τη βιαιοπραγία κατά των γυναικών παρουσιαστήκαν σε εκδήλωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Περίπου 20-25% των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί πράξεις σωματικής βίας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και πάνω από 10% σεξουαλική βία υπό την απειλή χρήσης δύναμης. Τουλάχιστον το 45% ήρθαν αντιμέτωπες με κάποια μορφή βίας, ενώ το 12-15% είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Επτά γυναίκες πεθαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μέρα εξαιτίας αυτής της βίας, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Πρόληψη της βίας εναντίον των γυναικών. Μια πρόκληση για όλους».
Οι ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα, Νίκη Τζαβέλα, Συλβάνα Ράπτη και Νίκος Χρύσογελος, επισήμαναν πως στην ΕΕ δεν υπάρχει ακόμα συστηματική χαρτογράφηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών στα κράτη-μέλη και συμφώνησαν στο ότι επιβάλλεται η έκδοση νομοθετικής πράξης της ΕΕ για την προώθηση και τη στήριξη της δράσης των κρατών-μελών στον τομέα της πρόληψης αυτής της βίας.
Μια κοινή μεθοδολογία για τη συλλογή στοιχείων για όλα τα κράτη-μέλη είναι αναγκαία, καθότι η πολυπλοκότητα των κυβερνητικών συστημάτων σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται τα αδικήματα στη νομοθεσία, την οργάνωση συλλογής δεδομένων ή το είδος των διαθέσιμων μέτρων για την προστασία και την πρόληψη.
Ο κ. Χρυσόγελος επισήμανε πως το κλείσιμο των δομών υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, όχι μόνο επιδεινώνει τη θέση των γυναικών, αλλά αποτελεί από μόνο του πράξη βίας. Επίσης, τόνισε πως προς το δρόμο της ισότητας των δυο φύλων, δεν αρκεί να κινητοποιηθούν μόνο οι γυναίκες, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα και τα στερεότυπα στους άνδρες, να σταματήσει να ταυτίζεται ο ανδρισμός με τον «τσαμπουκά».
Η κ. Ράπτη και η κ. Τζαβέλα, ενθυμούμενες τον αγώνα των γυναικών εργατριών το 1857 στο Σικάγο, που πνίχτηκε στο αίμα απαιτώντας ανθρωπινές αμοιβές, ανθρωπινά ωράρια κι ανθρωπινές συνθήκες δουλειάς, μίλησαν για «πισωγύρισμα», αφού και σήμερα οι γυναίκες ξαναδίνουν μάχες για τα αυτονόητα στους χώρους εργασίας τους. Η κ. Κράτσα αναφέρθηκε και στα αυξημένα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εν ώρα δουλειάς.
Η Εύα Καϊλή, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, και η Δώρα Κατσιβαρδάκου, προϊστάμενη διεύθυνσης Εργασιακών και Κοινωνικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, παρουσίασαν τα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στη χώρα μας. Η γραμμή 15900 έχει δεχθεί 12.300 κλήσεις σε δυόμισι χρόνια λειτουργίας της. Έχουν δημιουργηθεί 40 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 25 εκ των οποίων στις μεγαλύτερες πόλεις, και οι 21 ξενώνες δέχονται από 20 γυναίκες με τα παιδιά τους ο καθένας.
«Η ιεραρχία στις σημερινές κοινωνίες είναι ακόμα πολύ συγκεκριμένη», υπογράμμισε η Κική Πετρουλάκη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας. «Πάνω-πάνω παραμένει ο άνδρας, η γυναίκα έρχεται δεύτερη και τα παιδιά ανήκουν και στους δυο, ο καθένας ασκεί διαδοχικά βία στον υφιστάμενό του», περιέγραψε η κ. Πετρουλάκη, αγγίζοντας τη ρίζα του προβλήματος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.