Το 2013 το 28% των Ελλήνων δωροδόκησε κάποια υπηρεσία.
Η ενεργοποίηση μιας τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στη βόρεια Ελλάδα προωθείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και με εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής.
Αντίστοιχη γραμμή λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στην Αθήνα και ήδη έχει καταγράψει έναν εντυπωσιακό αριθμό καταγγελιών από απλούς πολίτες που δεν είχαν πού αλλού να αποταθούν.
Τα παραπάνω αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Χάρρυ Παπαπανάγος, με αφορμή την αποψινή βράβευση έξι μεταπτυχιακών φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο.
Ο ίδιος τονίζει ότι, ύστερα από έξι χρόνια μεταρρυθμίσεων, η διαφθορά εξακολουθεί να επιβαρύνει τη χώρα. Είτε πρόκειται για κάποιο δίπλωμα οδήγησης επί πληρωμή, είτε για το γνωστό φακελάκι σε νοσοκομειακούς γιατρούς, είτε για την εμπλοκή φοιτητών στην εκλογή καθηγητών ή πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, είτε ακόμη για την αγορά ενός προϊόντος χωρίς απόδειξη, το αποτέλεσμα είναι η ενθάρρυνση της λειτουργίας της παραοικονομίας που σε τελευταία ανάλυση κάνει κακό στην τσέπη του καταναλωτή.
Παραθέτοντας στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας και ερευνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρει ότι στην Ελλάδα το κόστος της διαφθοράς εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η διαφθορά επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 10%. Παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, το 28% των Ελλήνων πολιτών, το 2013 αναγκάστηκε να δωροδοκήσει κάποια δημόσια υπηρεσία προκειμένου να του δώσει προσοχή.
«Πολύ φοβάμαι ότι το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει» προσθέτει και διευκρινίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα, το 2014, δεν είναι απλά η πιο διεφθαρμένη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρωζώνη αλλά και μια από τις διεφθαρμένες στα Βαλκάνια. Είναι ενδεικτικό ότι βρίσκεται μετά την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο στην κατάταξη 176 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013».
Ο κ. Παπαπανάγος επισημαίνει ότι είναι καιρός να μπει και ο εκπαιδευτικός χώρος στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, για μια Ελλάδα περισσότερο διαφανή, αξιοκρατική και αξιοπρεπή. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόσωπο των έξι μεταπτυχιακών φοιτητών που βραβεύονται σήμερα αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου εργασιών για τη διαφθορά στην Ουκρανία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία κατά την παρακολούθηση του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτικές και οικονομικές σπουδές στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Οι εργασίες αυτές αξιολογήθηκαν υψηλότερα σε σύνολο 27 εργασιών με ακαδημαϊκά κριτήρια, με βάση την ποιότητα της εργασίας και την τεκμηρίωση των στοιχείων που περιλαμβάνει» διευκρινίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Δημήτριος Κυρκιλής.
Στο ερώτημα ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αλλάξει η εικόνα σε ό,τι αγορά το θέμα της διαφθοράς, ο κ. Παπαπανάγος επισημαίνει ότι «σε όλες τις εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών υπάρχουν πραγματικά πολύ συγκινητικές προτάσεις καθώς, όπως φαίνεται, οι τελευταίοι διαθέτουν μεγαλύτερη στρατηγική ατζέντα για την καταπολέμηση της διαφθοράς από ό,τι η Πολιτεία».
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και πάνω από όλα η πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς. Οι φοιτητές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς ως πρώτη προτεραιότητα με οφέλη σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι το κόστος της διαφθοράς κάθε χρόνο στην Ευρώπη "αγγίζει" την αξία ολόκληρης της οικονομίας της Ρουμανίας, που υπολογίζεται σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.