Αποκλιμάκωση των τιμών του 2013 επιβεβαιώνει έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης αν και εντοπίζονται εστίες ακρίβειας σε κάποια τρόφιμα, στα φάρμακα, στα ποτά και στον καπνό, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά.
Η φορολογία, το ενεργειακό κόστος και η επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών είναι οι βασικοί παράγοντες για την εικόνα που διαμορφώνεται.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς ανέφερε ότι ενώ μετριάζεται η πτώση του ΑΕΠ, παράλληλα επιταχύνεται η πτώση των τιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η συνολική πολιτική που ακολουθείται και οι συντονισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι αυτό θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από τους πολίτες. Πρόσθετη απόδειξη για την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας αποτελεί η αύξηση που καταγράφουν οι λιανικές πωλήσεις.
Όμως, όπως συνέχισε ο υφυπουργός, τα τρόφιμα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ακαμψία στην εξέλιξη της τιμής τους εξαιτίας της ανελαστικότητας της συγκεκριμένης δαπάνης, της διεθνούς συγκυρίας, των αδυναμιών σε όλο το φάσμα παραγωγής και διακίνησης και στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων.
Ο υφυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχολίασε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο πλαίσιο φορολογικών ελαφρύνσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων δεν είναι ένα θέμα που συζητιέται επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποκλείεται για το μέλλον κάποια παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.
"Συζητήσεις σε άτυπο επίπεδο γίνονται αλλά δεν είναι ο καιρός να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Όταν οριστικοποιηθούν τα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας θα δούμε" ανέφερε ο κ. Σκορδάς.
Η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι συνεχής στην οικονομία μας και είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στις τελικές τιμές, σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ υπουργείων σχετικά με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ ιδιαίτερα για την τιμή του γάλακτος.
Εξηγώντας τη δυσκολία να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα ο υφυπουργός είπε ότι ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στην κάμψη της παραγωγής αλλά και στο κόστος παραγωγής. Με εξαίρεση του κόστους εργασίας όλες οι άλλες παράμετροι έχουν ανοδική πορεία.
"Υπάρχει μία μεγάλη κουβέντα για το φθηνότερο κόστος ζωής του πολίτη σε σχέση με το εισόδημά του. Δεν θα πούμε ότι αγοράζει φθηνότερα ο καταναλωτής. Υπάρχει επιβάρυνση φορολογίας και πίεση στην οικονομία, αλλά, άλλο πράγμα η πορεία των τιμών που είναι πτωτική και άλλο πράγμα η αίσθηση ακρίβειας λόγω συρρίκνωσης των εισοδήματος και όχι της πορείας των τιμών" είπε ο κ. Σκορδάς.
Σημείωσε ακόμη ότι αν και το γεγονός αυτό δεν καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, σε αρκετά προϊόντα το ελληνικό νοικοκυριό επιλέγει προσφορές και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου 40% είναι η αύξηση στις προσφορές και 30% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
"Το ελληνικό νοικοκυριό βρίσκει λύση αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στα νούμερα της στατιστικής αρχής. Ακόμη, σημειώνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι πτώσης των τιμών οφείλεται στην κάμψη της ζήτησης και σε μεταρρυθμιστικές πολιτικές.
Η ακρίβεια χτυπιέται με συνεχείς μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και σε αυτό το δρόμο θα επιμείνει η κυβέρνηση. Η ακρίβεια δεν παλεύεται με νεροπίστολα" σημείωσε ο κ. Σκορδάς.
Στατιστικά
Παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά στον τομέα της διατροφής, με εξαίρεση το μοσχαρίσιο κρέας, τις πατάτες και τα γαλακτοκομικά, τομείς στους οποίους παρατηρείται μείωση της παραγωγής και αύξηση της διεθνούς ζήτησης.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως δε τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες ασκούνται περιοριστικές πολιτικές, όπου τα σχετικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν αυξητική πορεία στη σχετική κατηγορία αγαθών. Συναφώς, οι τιμές στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά κατέγραψαν πτώση το 2013 και μάλιστα επιταχυνόμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Σε άλλα είδη όπως το μέλι, το κατσίκι και το αρνί, ο καφές, το σπορέλαιο, το ψωμί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τις ελιές και τα αυγά, η μείωση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 1% κατά μέσο όρο.
Σχετικά με την πορεία των τιμών στα αλκοολούχα και τον καπνό η φορολογία είναι η αιτία, για τη στέγαση αιτία είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, για την υγεία η αλλαγή του τρόπου συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και στην ομάδα διατροφής μόνο για αυγά και γαλακτοκομικά παρατηρήθηκε αύξηση που και αυτή κινείται λίγο χαμηλότερα από τους 17 και τους 27 της ΕΕ λόγω παύσης εξαγωγών τυροκομικών από αργεντινή και αλλαγή κανονισμών για την κτηνοτροφία.
Στη σύγκριση Ελλάδας με άλλες χώρες του νότου ενισχύεται η καλύτερη θέση της χώρας μας καθώς κλείνουμε την ψαλίδα που υπήρχε.
Λαθρεμπόριο
Εντοπίστηκαν μηχανισμοί καταδολίευσης των συστημάτων υγρών καυσίμων σε πρατήρια στην Αττική και κύκλωμα που αναμείγνυε το λαθραίο καύσιμο με το νόμιμο από έρευνα της αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν και κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Χρειάζονται συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το σημαντικό χτύπημα στο λαθρεμπόριο των καυσίμων και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να μην επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, όπως σχολίασε ο κ. Σκορδάς.
Τέλος αναφέρθηκε ότι για το σύστημα εισροών εκροών θα δοθεί παράταση για τα πρατήρια σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ενώ σε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Χατζηδάκη διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος παράτασης για την υπόλοιπη διαδικασία.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.