Εξήντα επτά άτομα έχουν φιλοξενηθεί στους τρεις μήνες λειτουργίας του κέντρου υποδοχής.
Στην «καρδιά» της Αθήνας βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής ευάλωτων ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, το οποίο λειτουργούν οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ).
Προσφέρει στέγη, σίτιση και είδη ατομικής υγιεινής, νομική συμβουλευτική, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπηρεσίες διερμηνείας και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε άτομα που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον τους έχει ανάγκη. «Πρόκειται για έναν σημαντικό συμβολισμό. Αυτό το κτίριο στάθηκε καταφύγιο όταν έξω κυριαρχούσε η φασιστική απειλή. Είναι ένας χώρος που προστατεύει ενεργά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βρίσκεται στο κέντρο μιας δημοκρατικής Αθήνας, είναι παράδειγμα μιας πόλης αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο Νικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας των ΓτΚ, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της λειτουργίας του έργου «Κέντρο υποδοχής ευάλωτων αιτούντων άσυλο στο κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 70 ατόμων».
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους του ξενώνα, που μπορεί να είναι μικροί αλλά παρέχουν ασφάλεια -κάτι πολύ σημαντικό για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως σημείωσε ο κ. Κανάκης- αντηχούσαν οι φωνές των μικρών παιδιών που είτε βρίσκονταν στην αγκαλιά των μανάδων τους είτε έπαιζαν με κάποια παιχνίδια.
Οι υπηρεσίες του έργου προσφέρονται σε υπηκόους τρίτων χωρών ή απάτριδων, οι οποίοι έχουν το καθεστώς που ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης, δικαιούνται μιας μορφής επικουρική προστασία και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, ή απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας, και στους οποίους παρέχεται ή είχε παρασχεθεί η δυνατότητα επανεγκατάστασης σε κράτος-μέλος.
Προτεραιότητα έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, με ανήλικα τέκνα, τα θύματα βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, μεμονωμένες γυναίκες, ιδιαίτερα ευάλωτοι, μεμονωμένοι άνδρες.
Στους τρεις μήνες λειτουργίας του ο ξενώνας έχει φιλοξενήσει 67 άτομα, 27 άνδρες, 15 γυναίκες και 25 ανηλίκους.
Το σύνολο των οικογενειών που έχουν φιλοξενηθεί ανέρχεται σε 36 με τις 35 να είναι μονογονεϊκές. Όσον αφορά τις χώρες καταγωγής, οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις τρεις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία.
Ο ξενώνας λειτουργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών με στόχο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 70 ανθρώπων. Η μέση διάρκεια παραμονής κυμαίνεται στους 4 έως 6 μήνες και συνολικά αναμένεται, στην 28μηνη διάρκεια του έργου, να φιλοξενηθούν 300 ευάλωτα άτομα.
Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται σε συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου-Ελληνική Αντιπροσωπεία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) «που προσφέρει νομική υποστήριξη και αντιπροσώπευση των αιτούντων άσυλο καθώς και μέσω της λειτουργίας της ΜΚΟ «Πυξίδα», που, σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές δράσεις του κέντρου των Γιατρών του Κόσμου, προσβλέπει στην ένταξη της ομάδας-στόχου και στην ανάδειξη της διαπολιτισμικότητας».
Στους κυριότερους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως ανέφερε ο κ. Κανάκης είναι «η διευκόλυνση της υποδοχής και ένταξης στον κοινωνικό ιστό της χώρας, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση του ελληνικού και διεθνούς δικαίου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα ζητήματα των προσφύγων, καθώς και η εξοικείωση των Αθηναίων πολιτών με τη λειτουργία χώρων υποδοχής στο μητροπολιτικό κέντρο και τη γειτονιά τους».
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και έχει συνολική διάρκεια 28 μήνες, από 1/10/2013 έως 31/1/2016. Παρόντες στην παρουσίαση του έργου ήταν ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής του ΔΟΜ, η Κατερίνα Κόμητα, από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ο Θάνος Μαντάς κοινωνικός λειτουργός από την «Πυξίδα».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.