Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κατασχέσεις για φορολογικές οφειλές σε χρόνο «dt»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ταχύτερη από το νέο έτος η κοινοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Ταχύτερη γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 η διαδικασία κοινοποίησης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για φορολογικές οφειλές.

Η διαδικασία κοινοποίησης των e- κατασχετηρίων αιτημάτων θα λειτουργήσει για χρονικό διάστημα 15 εργάσιμων ημερών, δοκιμαστικά για το μεταβατικό στάδιο πλήρους εφαρμογής με κοινή συμμετοχή τεσσάρων τουλάχιστον ΔΟΥ και πιστωτικών ιδρυμάτων αντίστοιχα που έχουν ολοκληρώσει την περίοδο δοκιμών με επιτυχία, ενώ από τις αρχές του 2014 οι κατασχέσεις καταθέσεων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης δημιουργούνται δύο κόμβοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ένας στην εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε., η οποία θα διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες. Η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης θα υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας Τειρεσίας, ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται.

Το πιστωτικό ίδρυμα θα δημιουργεί αμέσως την ηλεκτρονική βεβαίωση παραλαβής του κατασχετηρίου, η οποία θα χρονοσημαίνεται, θα υπογράφεται ψηφιακά και θα κρυπτογραφείται. Το πιστωτικό ίδρυμα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά «δήλωση τρίτου» στον κόμβο του Τειρεσία, ο οποίος θα την προωθεί στον κόμβο της ΓΓΠΣ, απαντώντας έτσι για το αν υπάρχουν λεφτά στους λογαριασμούς του φορολογουμένου για τον οποίο έχει εκδοθεί εντολή κατάσχεσης.

Σε περίπτωση όπου οι τράπεζες υποβάλλουν θετική δήλωση, και εφόσον υφίσταται πιστωτικό υπόλοιπο, θα υποχρεούνται στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών στο Δημόσιο, μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να δίνει παράλληλα παραστατικά κίνησης του λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μιας ημέρας μετά από αυτήν.

Το γραφειοκρατικό της υπόθεσης συνίσταται το ότι στην περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση όπου το χρέος έχει εξοφληθεί, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της Δ.Ο.Υ.

Η άρση της κατάσχεσης, μερικής ή και ολικής καθώς και η συμπληρωματική δήλωση τρίτου δεν εντάσσονται στην ηλεκτρονική διαδικασία, αλλά γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα χειρόγραφη.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά τα προαναφερόμενα ισχύει πλήρως ο Ν.4161/2013 σύμφωνα με τον οποίο απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό. Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.