Αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί για το κατά πόσο θα λειτουργήσουν, έστω και την ύστατη ώρα, το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αυτό που τους απασχολεί είναι αν θα χαθεί ή όχι το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ επιχείρησε χθες να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ιδρύματος με την απόφαση της να ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις στις 19 Νοεμβρίου.
Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του αρχαιότερου ελληνικού πανεπιστημίου, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και τον άμεσο κίνδυνο για την απώλεια του εξαμήνου συνεχίζει να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, επιχειρώντας να σταθεί και στο πλευρό των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων...
Ενδεικτική της θέσης αυτής είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου όπου από τη μια πλευρά κάνει λόγο για «εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας» ενώ την ίδια ώρα αναλογίζεται «την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους».
Παρόμοια στάση τήρησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, συνομιλώντας χθες βράδυ με τον εκδότη της Realnews, Ν. Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Ο Θ. Πελεγρίνης χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό, επέρριψε όμως ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στο υπουργείο Παιδείας, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος του πανεπιστημίου Αθηνών που του επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Εν αναμονή της νέας δικαστικής έρευνας
Το κατά πόσο τελικά το πανεπιστήμιο Αθηνών θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Τρίτη θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και από τα αποτελέσματα της νέας δικαστικής έρευνας που παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντιγόνη Φάκου.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ζήτησε από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, να διενεργήσει έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κηρύχθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Παρόλα αυτά, η πανελλήνια ομοσπονδία του επανακήρυξε τη Δευτέρα νέα κινητοποίηση.
Η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων φαίνεται να εμμένει στη θέση της να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της κατά του μέτρου της κινητικότητας που θίγει περίπου 500 υπαλλήλους στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ίδια ώρα, άδηλο είναι το μέλλον των μαθημάτων και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εννέα σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.
Τι θα συμβεί με το εξάμηνο
Ασφυκτικό είναι πλέον το πλαίσιο για την επιτυχή ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και την ρητή εφαρμογή τους το εξάμηνο πρέπει να θεωρείται πρακτικά χαμένο.
Ωστόσο, με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια ιδιαίτερα χαλαρή διασταλτική ερμηνεία του νόμου μπορεί τελικά τα μαθήματα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Σύμφωνα με τον ν. 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) εξέταση μαθήματος που διδάχθηκε λιγότερο από 13 εβδομάδες, είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών, ενώ παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου ο νόμος επιτρέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας. Αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.
Πηγή: http://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.