Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εγκαίνια των Μουσείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και πιστών από την Αίγυπτο αλλά και την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, εγκαινίασε το Σάββατο τα δύο Μουσεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πριν από την τελετή των εγκαινίων ο κ. Γεροντόπουλος παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β'.

Τόσο το Ελληνο-ρωμαϊκό Μουσείο, όσο και το Σκευοφυλάκιο στον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης αποτελούν δύο υψηλής αισθητικής χώρους ιστορίας και μνήμης εντός της Πατριαρχικής Έδρας.

Το πρώτο στεγάζεται στις υπόγειες υδατοδεξαμενές που τυχαία ανακαλύφθηκαν προ δεκαετίας κατά τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Οίκου, ένα χώρο που συνιστά από μόνος του μνημείο αρχιτεκτονικής, απομεινάρι πολύτιμο του πολύπλοκου συστήματος υδρεύσεως της Ελληνορωμαϊκής Αλεξάνδρειας. Διαμορφώθηκε μουσειακά για να φιλοξενήσει εκθέματα φαραωνικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και ισλαμικών χρόνων, από την Αλεξάνδρεια αλλά και από άλλες περιοχές της Αιγύπτου. Μάσκες ταφικές του Νέου Βασιλείου των Φαραώ, κεφαλές Πτολεμαϊκές, κιονόκρανα βυζαντινά, εφυαλωμένα αγγεία ισλαμικής τεχνοτροπίας, σύνολα νομισματικά συνυπάρχουν αρμονικά και καλούν τον φιλόμουσο επισκέπτη να ανιχνεύσει το διαχρονικό στίγμα ανθρώπων και πολιτισμών στην χώρα του Νείλου.

Το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο είναι το «πέρασμα» για να προσεγγίσει κάποιος την αίθουσα των χειρογράφων κωδίκων μέσα από έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων που διαγράφουν την μαρτυρία και διακονία του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, συχνά σε πείσμα της ερημίας του χρόνου. Εικόνες της κρητικής σχολής αλλά και ρωσικής τεχνοτροπίας, ευαγγέλια με περίτεχνη στάχωση και σκεύη λειτουργικά, ενδύματα πρωθιεραρχικά, εγκόλπια, μίτρες, τιάρες και ράβδοι ποιμαντορικές Πατριαρχών Αλεξανδρείας συνθέτουν ένα παλίμψηστο πίστης και τέχνης.

Η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε από τον κ. Γεροντόπουλο μαζί με τον κυβερνήτη Αλεξανδρείας, στρατηγό Ταρέκ Μάχντι, παρουσία του διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Δρ.Ισμαήλ Σεραγκελντίν, των πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου στο Κάιρο, Χ.Λάζαρη και Σ.Λιασίδη αντίστοιχα, του γενικού πρόξενου στην Αλεξάνδρεια, Χ. Καποδίστρια, των προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων Καϊρου και Αλεξανδρείας, Χ. Καβαλή και Ι. Σιόκα και πλήθος Αλεξανδρινών.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος», δήλωσε ο υφυπουργός μετά την τελετή των εγκαινίων, «γιατί παραβρέθηκα σε μια πολύ σημαντική στιγμή που αφορά τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και την Αίγυπτο. Τα δυο μουσεία που εγκαινιάστηκαν, συνδέουν τους δυο λαούς, τον πολιτισμό τους και επιβεβαιώνουν τις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας τους. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης μας έχει προσφέρει ήδη πάρα πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει με το σπουδαίο έργο του και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτόν και όσους δούλεψαν για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό».

Από την πλευρά του ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β', τόνισε ότι «τα δύο νέα Μουσεία αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής». «Ό,τι κάνουμε για τους εαυτούς μας», πρόσθεσε, «πεθαίνει μαζί με μας. Ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει αθάνατο. Κοινός παρανομαστής της προσπάθειάς μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δύο Μουσεία μας, δεν είναι παρά η διατήρηση στο χρόνο και η συστηματική προβολή της πλούσιας παρακαταθήκης του Πατριαρχείου μας. Στόχος μας είναι να αντιληφθεί ο ευσεβής προσκυνητής ότι το Πατριαρχείο μας αποτελεί την κιβωτό της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο. Παράλληλος στόχος είναι να συνειδητοποιήσει ο φιλόμουσος επισκέπτης ότι το Πατριαρχείο μας είναι και δυναμικός φορέας πολιτισμού, εντάσσοντας στον χάρτη της Αλεξάνδρειας δύο υψηλής αισθητικής μουσειακούς χώρους ιστορίας και μνήμης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.