«Με εντολή μου ασκείται ήδη από επιθεωρητές κατεπείγον διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) το πόρισμα των οποίων θα έχω στα χέρια μου τις επόμενες ημέρες», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Λυπάμαι» συνεχίζει ο κ. Βρούτσης «γιατί για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - ένας πραγματικός λαβύρινθος- συντηρούσε και επέτρεπε διαχρονικά την εμφάνιση εστιών κακοδιαχείρισης και εικόνας διάλυσης.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάθε πτυχή αυτού του ζητήματος θα αναδειχθεί με πλήρη διαφάνεια και αποφασιστικότητα για καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν.
Και κάτι ακόμη. Μέσα από τις ενοποιήσεις και το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, όλες τις τρύπες και τις ανοικτές πληγές όπως αυτή θα τις κλείσουμε για πάντα» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης το Ταμείο χορηγούσε συντάξεις με μοναδικό στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών ακόμη και λογιστών χωρίς να προηγηθεί η απόλυτη διασταύρωση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Στο ΤΕΑΥΕΚ από το 1999 και μετά η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, ενώ η έλλειψη καταχωρισμένου-ταξινομημένου αρχείου δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των στοιχείων.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται αταξινόμητα σε χάρτινα κουτιά με αποτέλεσμα από το 2005 οι ισολογισμοί του Ταμείου να μην κλείνουν λόγω μη καταχώρισης των εγγραφών και εκφράζουν έκπληξη για το γεγονός ότι εδώ και 14 χρόνια δεν έχει υπάρξει ο παραμικρός έλεγχος πέραν του διαχειριστικού ελέγχου που ξεκίνησε τώρα με εντολή του Γιάννη Βρούτση.
Ο έλεγχος αναζητά συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές από τις πραγματικές και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο.
Ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 294.200 εμποροϋπαλλήλους και συνταξιοδοτεί 24.000 συνταξιούχους με μέσο όρο σύνταξης τα 350 ευρώ.
Το ΤΕΑΥΕΚ έχει στην αναμονή 21.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για την χορήγηση της σύνταξης είναι τα τρία χρόνια.
Η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων είναι επτά προς ένα και το Ταμείο θα έπρεπε να εμφανίζει πλεόνασμα και όχι ετήσιο έλλειμμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που ελέγχεται τώρα και από τη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΕΑΥΕΚ από την 1η Μαΐου του 2013.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.