Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μανιτάκης: Πάνω από 10.000 περιμένουν να διοριστούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 10.000 είναι οι νέοι άνθρωποι που περιμένουν να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου με θέμα «Πόσοι είναι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αν και έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες επιτυχόντων περιμένουν για χρόνια να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους».

"Τι γίνεται με το κράτος που προκηρύσσει διαγωνισμούς, ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά που τους φέρνει να δώσουν εξετάσεις, ανακοινώνει επιτυχόντες και τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτωνν του; Είναι μια υπόθεση που την έχω φέρει από το 2011

επανειλημμένως στη βουλή", τόνισε ο κ. Οικονόμου, και απευθυνόμενος στον κ. Μανιτάκη τον ρώτησε αν επιβεβαίωνει τις φήμες ότι είναι γύρω στις 10.000.

"Την ώρα που έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν στο δημόσιο και έχουν μπει από το παράθυρο, έχυομε στα χέρια μας ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ρουσφέτι και αντί να τους ανταμείψουμε, τους κρατάμε πού πώς και για πόσο;" διερωτήθηκε.

Ο κ. Μανιτάκης επιβεβαίωσε το νούμερο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι που έχουν κριθεί και περιμένουν από το 2009 να απορροφηθούν στο ελληνικό δημόσιο ξεπερνούν ως τάξη μεγέθους τις 10.000". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του ακριβή αριθμό κατά υπουργείο και κατά φορέα γιατί κάθε χρόνο από τον πίνακα των διοριστέων του ΑΣΕΠ οι φορείς προβαίνουν σε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 5.

Παρά ταύτα, «έχουμε ζητήσει από τους φορείς να ενημερώνουν το υπουργείο για το πόσοι διορίζονται κάθε χρόνο».

"Η χώρα μας, για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για να περιοριστεί το υπερδιογκωμένο κράτος του παρελθόντος, έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειωθεί ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015", τόνισε ο κ. Μανιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη δέσμευση την τηρούμε απαρέγκλιτα. "Και το πετυχαίνουμε με φυσιολογικό τρόπο, με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Τηρώντας τον κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, με βάση και τις διαθέσιμες πιστώσεις. Ενώ όμως πετυχαίνουμε τον περιορισμό του κράτους, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού".

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε οτι "στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, και με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση όλων όσοι είναι σε εκκρεμότητα για διορισμό, καθορίζουμε τον τρόπο και το χρόνο απορρόφησής τους σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας".

"Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την κατάληξη των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του κανόνα 1 προς 5 και να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και στην ανάγκη για ανανέωση του προσωπικού με νέα και ικανά στελέχη. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να απορροφήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αυτούς τους ανθρώπους στο δημόσιο, πέρα από τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι υπάρχοντες περιορισμοί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε και πέτυχε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Ανέλαβε τη δέσμευση για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, αλλά για κάθε 1 από αυτές τις αποχωρήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε και 1 από τους νέους και διαπιστωμένα προσοντούχους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που περιμένουν να απορροφηθούν και να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση", πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Οικονόμου , πρότεινε να σταματήσουν οι διαγωνισμοί που δεν έχουν δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις. "Έχουμε 10.000 παιδιά που έχουν πετύχει. Δεν θα προσληφθεί κανένας άλλος από πουθενά αλλού. Τέρμα οι προσλήψεις από το παράθυρο. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε, καμία άλλη προκήρυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.