Μπορεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα να υπάρχουν ελάχιστα πραγματικά «πράσινα» κτίρια, η διεθνής πρακτική, ωστόσο, δείχνει τον δρόμο. Τα «πράσινα» κτίρια και ιδιαίτερα τα πιστοποιημένα μπορεί να εξασφαλίσουν υψηλότερα μισθώματα από 5%-9% για τους ιδιοκτήτες τους και υψηλότερες τιμές πώλησης από 11%-25% σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια.
Οι αποδόσεις τους διαμορφώνονται κοντά στο 15% λόγω του χαμηλότερου κινδύνου, με τους μεγαλοεπενδυτές από τον χώρο των ακινήτων και τα διεθνή funds να επενδύουν περισσότερο σε κτίρια με ενεργειακή πιστοποίηση με τα κριτήρια LEED ή BREAM, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες αναζητούν νέα γραφεία, προτιμούν πλέον λιγότερο ενεργοβόρα κτίρια.
Τα παραπάνω οφείλονται σε άμεσα-βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως τα αισθητά μειωμένα λειτουργικά κόστη και έξοδα συντήρησης των «πράσινων» κτιρίων κατά περίπου 15%-20% (λόγω μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας κατά 26% έως 30%, μειωμένης κατανάλωσης νερού κατά 30% έως 50% κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η μειωμένη επιβάρυνση στο περιβάλλον (με χαμηλότερη εκπομπή ρύπων μέχρι και 35%, σωστότερη διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.), και η θετική επίδραση στους εργαζομένους σε αυτά (όπως η βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητάς τους).
Στην Ελλάδα, ελάχιστα εμπορικά κτίρια έχουν κατασκευασθεί με βάση τα παγκόσμια πρότυπα, ενώ επίσης και τα στατιστικά στοιχεία για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων είναι αποθαρρυντικά. Η πλειονότητά τους ανήκει στην τελευταία κατηγορία κατάταξης, «κατηγορία Η», σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και τα στοιχεία εκδοθέντων πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.
Η αειφόρος/πράσινη δόμηση, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, είναι πρακτική δημιουργίας περιβαλλοντικά υπεύθυνων και αποτελεσματικών κατασκευών ως προς τη διαχείριση πόρων και την ενεργειακή κατανάλωση και μπορεί να παρέχει λύσεις.
Η στροφή στην κατεύθυνση της δημιουργίας πράσινων κτιρίων μπορεί να συνδυάσει τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής εξοικονόμησης και εξοικονόμησης φυσικών πόρων με την ταυτόχρονη χρήση πράσινων πηγών ενέργειας, π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη χρήση πράσινων οικολογικών προϊόντων (πχ οικολογικά χρώματα, κλιματικά ουδέτερα προϊόντα) για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.