Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι οι ομάδες των αναπήρων είναι αυτοί που πλήττονται πρώτα και περισσότερο από το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας», προσθέτοντας ότι «το 80% των ατόμων με αναπηρίες είναι σήμερα άνεργοι». Είναι, συμπλήρωσε, «ταυτόχρονα και τα πρώτα θύματα του Μνημονίου». Φαίνεται, είπε ο κ. Λιλλήκας, «ότι δεν ανήκουν μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά έχουν, όπως οι ίδιοι λένε, και ανυπεράσπιστα δικαιώματα».
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι είναι «εντελώς λανθασμένη η απόφαση, στα πλαίσια του Μνημονίου, να γίνει αποκοπή του δημόσιου βοηθήματος για τα άτομα με αναπηρίες, όπως επίσης εντελώς λανθασμένη είναι και η κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους τυφλούς αλλά και στα υπόλοιπα άτομα με αναπηρίες».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η δική μας θέση την οποία είχαμε αναφέρει από το καλοκαίρι είναι ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις αποκοπές των επιδομάτων». Θεωρώ, ανέφερε, «ότι σε μια σύγχρονη πολιτεία, σε μια ευρωπαϊκή χώρα η Κυβέρνηση και όλες οι υπηρεσίες προτού διαμορφώσουν πολιτικές θα πρέπει να κάνουν ένα ουσιαστικό διάλογο, μια ουσιαστική διαβούλευση με τις οργανώσεις των αναπήρων και το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια της έλλειψης διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των αναπήρων και του κράτους θα πρέπει να τερματιστεί». Είναι, πρόσθεσε, «απαράδεκτο να μην απαντιούνται ούτε επιστολές που αποστέλλουν η οργάνωση των τυφλών ή οργανώσεις άλλων ομάδων στα Υπουργεία».
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε σε ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως είπε, που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και οι υπόλοιπες ομάδες των αναπήρων που έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό σύστημα. «Υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του '90 και η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζεται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται όπως το εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοστεί στις ανάγκες των τυφλών και χρησιμοποιήσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν για να τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση». Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει «να στηριχτούν οι οργανώσεις των αναπήρων γιατί καλύπτουν βασικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, τις οποίες δεν καλύπτει το κράτος με τις βασικές του υπηρεσίες».
«Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να κρίνεται από την ευαισθησία που διέπει τις πολιτικές του, αλλά και από τις πρακτικές του», ανέφερε. Δεσμεύθηκε από το Μάρτιο του 2013 «να θέσουμε σε εφαρμογή τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών 2020». Επιβάλλεται τάχιστα, πρόσθεσε, «να γίνει ένα σχέδιο δράσης για υλοποίηση αυτής της στρατηγικής που θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να συγκρίνεται ευνοϊκά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη». Αντίθετα, είπε, «σήμερα, όπως είναι η κατάσταση, έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα άτομα αναπηρίες από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε επίσης ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί επιτέλους στην Κύπρο ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία». Όπως είπε, τέτοια κέντρα υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Ίσως, πρόσθεσε, η Κύπρος να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον υποψήφιο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να συναντήσει την οργάνωση και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εξέφρασε την ικανοποίηση της οργάνωσής του για τη δέσμευση του κ. Λιλλήκα «να συμβάλει – αν και εφόσον εκλεγεί – στην κατοχύρωση και εμβάθυνση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες». Βασικό μέλημα, ανέφερε, «πρέπει να είναι να δοθεί η ευκαιρία στα άτομα με αναπηρίες να ασκήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους».
Πηγή: http://www.newsnow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.