ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΕ.Π.Α.
Όσοι δεν έχουν πάρει την πολυπόθητη πιστοποίηση μένουν χωρίς αναπηρικές συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα, πολλοί και χωρίς περίθαλψη αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης
Εκρηκτική έχει γίνει η κατάσταση με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Στους 50.000 ανέρχονται – σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ - οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες σε όλη τη χώρα, που περιμένουν μέχρι και 9 μήνες για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και να πιστοποιήσουν τον βαθμό αναπηρίας τους.
Όλο το διάστημα της αναμονής είναι χωρίς αναπηρικές συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα, πολλοί και χωρίς περίθαλψη και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Στους 1.400 ανέρχονται οι ανάπηροι του Νομού Καβάλας που περιμένουν 6 και 7 μήνες να περάσουν από τις επιτροπές, που συγκροτούνται με ρυθμούς χελώνας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άρχισε να λειτουργεί το νέο σύστημα της πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ και μέχρι σήμερα στον Νομό Καβάλας έχουν περάσει από τις επιτροπές αυτές, μόλις 800 περίπου ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες. Όπως σημείωσε ο Μάκης Κρεμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από τον περασμένο Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχουν περάσει από επιτροπή. Στους 1.400 ανέρχονται κατά τον πρόεδρο τα άτομα που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, η πλειοψηφία των οποίων έχει χάσει συντάξεις και επιδόματα. Η περίθαλψη ισχύει μέχρι 6 μήνες μετά τη λήξη της σύνταξης ή του επιδόματος και πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν και την περίθαλψή τους. Και τη δική τους και των οικογενειών τους. Έχουν χάσει επίσης και τις κάρτες δωρεάν μεταφοράς.
Ο κ. Κρεμύδας τόνισε πως λόγω του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) από τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες που πέρασαν ήδη από τις επιτροπές, έχει γίνει περικοπή των ποσοστών αναπηρίας σε ποσοστό της τάξης του 30% . Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν συγκροτηθεί δευτεροβάθμιες επιτροπές για να μπορούν να προσφύγουν και να εξεταστούν ξανά. Είναι χαρακτηριστικό πως στη περιοχή μας έχουν γίνει μόλις δύο δευτεροβάθμιες επιτροπές.
Στη χειρότερη μοίρα είναι οι κατάκοιτοι για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη για εξέταση κατ’ οίκον. Τώρα άρχισε να κινείται κάτι και να πηγαίνουν προεπιτροπές σε σπίτια κατάκοιτων σε περιφερειακούς δήμους του Νομού. Οι προεπιτροπές αυτές θα πρέπει να δώσουν τους φακέλους στη κανονική επιτροπή που θα εξετάσει τον ανάπηρο χωρίς την παρουσία του. Άλλη πολύμηνη καθυστέρηση δηλαδή εκεί.
Το σωματίδιο του Θεού…
Ο κ. Κρεμύδας τόνισε πως ως Νομαρχιακός Σύλλογος διεκδικούν να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα και να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Διεκδικούν να βγαίνουν οι ανάπηροι στη σύνταξη ή στο επίδομα για μια 5ετία τουλάχιστον και όχι όπως τώρα για 1 και 2 χρόνια. Και αυτό αφού η εμπειρία έδειξε ότι αναμένουν σχεδόν ένα χρόνο για να περάσουν την επιτροπή. «Μέχρι να περάσουν ξανά πάλι τα ίδια;» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης διεκδικούν για τις σοβαρές παθήσεις, κάτι που άλλωστε ορίζει και ο νόμος, να περνούν επιτροπή και να βγαίνουν στη σύνταξη ή στο επίδομα εφ’ όρου ζωής. «Είναι δυνατόν παραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι κλπ. να περνούν κάθε λίγο και λιγάκι από επιτροπές. Νομίζουν ότι θα γίνει το θαύμα; Θα βρουν το σωματίδιο του Θεού και θα περπατήσουν και θα γίνουν καλά;»
Ανεπάρκεια και γραφειοκρατία
Η ΕΣΑΜΕΑ με ανακοίνωσή της τονίζει πως η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, πως 50.000 ανάπηροι είναι στις λίστες αναμονής και ζητά άμεσα μέτρα. Τα προβλήματα κατά την ΕΣΑΜΕΑ είναι κυρίως τα εξής:
- Δεν υπάρχουν διευθύνσεις ΚΕΠΑ σε πόλεις, κωμοπόλεις και νησιά και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων της επαρχίας. Απαιτείται να ιδρυθούν κι άλλες διευθύνσεις ΚΕΠΑ και μέχρι τότε το κράτος να καλύπτει το κόστος μετακίνησης.
- Δεν υπάρχει σύστημα κατ' οίκον υγειονομικής εξέτασης για τα άτομα με βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
- Κάθε 1 ή 2 χρόνια επανεξετάζονται άτομα, που η αναπηρία τους βάσει ιατρικών δεδομένων είναι μη αναστρέψιμη και άρα χρόνια (π.χ. μεσογειακή αναιμία, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή ακρωτηριασμός κ.ά.)
- Η στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ είναι ανεπαρκής. Είναι ενδεικτικό πως λείπουν νευρολόγοι, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας και οι κωφοί πρέπει να πληρώσουν για διερμηνέα.
- Μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις «καταδικάζουν» σε πολύμηνη αναμονή τα άτομα με αναπηρία, που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Πηγή: http://www.evdomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.