Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συσσίτια στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Επιστρέφουν τα συσσίτια στα σχολεία



«Ξεχείλισε το ποτήρι» με τις λιποθυμίες μαθητών.

Στην αρχή θεωρήθηκε λαϊκισµός. Στη συνέχεια δηµοσιογραφική υπερβολή. Τα στοιχεία ωστόσο είναι πλέον αµείλικτα. Το ένα περυσινό κρούσµα ασιτίας µαθητή σε σχολείο της πρωτεύουσας δεν έµεινε εκεί. Τέσσερα νέα κρούσµατα αποδεδειγµένης ασιτίας – ένα στο Ρέθυµνο της Κρήτης και τρία σε σχολεία της Αθήνας – καταγράφηκαν εφέτος, χωρίς φυσικά να µπορεί να υπολογιστεί ο «σκοτεινός» αριθµός εκείνων που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα αλλά δεν το έχουν ακόµη εκδηλώσει. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα το υπουργείο Παιδείας αναλαµβάνει δράση. Τα «νέα συσσίτια» παίρνουν σύντοµα µορφή και φέρνουν στη µνήµη τη δεκαετία του ’60, όταν οι µαθητές έπιναν στα σχολεία τους γάλα σε σκόνη και έτρωγαν κίτρινο τυρί προκειµένου να τονωθεί η εύθραυστη υγεία τους.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα. Οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του «Βήµατος», το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων. Τα κουπόνια θα είναι του επιπέδου των 2 ή 3 ευρώ, αλλά µε αυτά τα χρήµατα ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του.

Τα δεδοµένα των τελευταίων εβδοµάδων πάντως απέδειξαν ότι η επέµβαση του κράτους στο πρόβληµα είναι αναγκαία.

«Πριν από λίγες ηµέρες ένας µαθητής της Α΄ Γυµνασίου λιποθύµησε» εξοµολογείται στο «Βήµα» καθηγήτρια κεντρικού σχολείου στην περιοχή της Νίκαιας. «Δεν καταλάβαµε στην αρχή τι συµβαίνει. Νοµίζαµε ότι ήταν άρρωστος. Ωστόσο, όταν του δώσαµε µια πορτοκαλάδα, συνήλθε. Τελικά µας εξοµολογήθηκε ότι δεν είχε φάει τίποτε από το πρωί γιατί στο σπίτι δεν είχε γάλα. Ο πατέρας του µαθητή είναι από πέρυσι άνεργος αλλά δεν µπο ρέσαµε να τον ρωτήσουµε πολλά σεβόµενοι το πρόβληµά του και τη δυσκολία του να µας µιλήσει γι’ αυτό».


Η σκηνή αυτή φαίνεται να επαναλαµβάνεται συχνά και µε τραγικό τρόπο στις σχολικές αυλές. Πολλοί εκπαιδευτικοί µιλούν πια για κρούσµατα ασιτίας στα σχολεία τους. Κάποιοι µάλιστα ήδη δραστηριοποιούνται σε επιτροπές και οµάδες που συγκροτούνται για να στηρίξουν τους µαθητές τους και να τους εξασφαλίσουν ρούχα ή τρόφιµα. Ωστόσο πρώτη φορά σχεδιάζεται έλεγχος του προβλήµατος σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ηδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ισότιµη ένταξη των µαθητών στο εκπαιδευτικό σύστηµα στις περιοχές µε χαµηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονοµικούς δείκτες» λέει στο «Βήµα» η αρµόδια για θέµατα Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Στην προσπάθεια αυτή το σχολείο αναλαµβάνει ενεργό ρόλο εποικοδοµητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανοµή µικρογευµάτων στα σχολεία ΖΕΠ γι’ αυτές ακριβώς τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη».




----------------


«Συσσίτια» σε 300 σχολεία της επικράτειας

Θα παρέχονται κουπόνια για μικρογεύματα.

Σε τριακόσια σχολεία πανελλαδικά που ανήκουν στην κατηγορία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (περιοχές με αδύναμες οικονομικά οικογένειες) θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας την πολιτική του για τη νέα μορφή «συσσιτίων», με την παροχή κουπονιών για μικρογεύματα στις τάξεις.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, «οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) αφορούν περιοχές της χώρας μας, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Σε αυτές τις περιοχές το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στοχευμένα, αναπτύσσοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τάξεις υποδοχής των μαθητών και στήριξη των αδύναμων οικογενειών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολογική υποστήριξη).

Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτών των σχολείων-δράσεων ΖΕΠ (περίπου 300 που ανήκουν στις ΖΕΠ σε όλη την Επικράτεια), εντάσσεται- αποκλειστικά και μόνο- η δυνατότητα παροχής μικρο-γευμάτων στους μαθητές, την οποία και επεξεργαζόμαστε».

Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί, όπως είναι φυσικό, να αναλάβει μεγαλύτερο πρόγραμμα σίτισης μαθητών, ενώ όπως ανακοίνωσε «για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη».

Την ίδια ώρα τα αλλεπάλληλα κρούσματα ασιτίας μαθητών σε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το θέμα είναι υπαρκτό και προσπαθούμε με πολύ ευαισθησία και διακριτικότητα να το αντιμετωπίσουμε», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών οργανώνουν εράνους και μαζεύουν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», το πρόβλημα της ελλιπούς σίτισης των παιδιών εντοπίζεται πιο εύκολα στα ολοήμερα σχολεία, όπου οι μαθητές μένουν μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

«Πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς το τάπερ με το μεσημεριανό φαγητό τους», λέει δάσκαλος σχολείου στο κέντρο της Αθήνας. «Συχνά λένε ότι το ξέχασαν στο σπίτι καθώς τα παιδιά ντρέπονται και δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα και σχεδιάζουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται όμως και η ενεργοποίηση της Πολιτείας» καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.