Από τα διπλά κεφάλια και τα πολλά δάχτυλα, στους δύο κόλπους και τα πέντε νεφρά.
Παλιότερα ο άνθρωπος που γεννιόταν με κάποια γενετική ανωμαλία είχε την ταμπέλα του «τέρατος» και μια προδιαγεγραμμένη πορεία στη ζωή. Όσοι είχαν γεννηθεί με περισσότερα μέλη από τα συνηθισμένα περιδιάβαιναν την υφήλιο σε θιάσους και ξεδιψούσαν την περιέργεια του κοινού που συνέρρεε για να δει τα «φρικιά».
Οι εποχές, ευτυχώς, άλλαξαν. Άνθρωποι διαφορετικοί γεννιούνται αλλά αντί να γίνονται αποκλειστικά αντικείμενο χλευασμού γίνονται αντικείμενο ιατρικής έρευνας. Οι περιπτώσεις τους κέντρισαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Κάποιοι έχασαν τη μάχη με τη ζωή, κάποιοι απαλλάχθηκαν από τα περιττά και κάποιοι άλλοι έμαθαν να ζουν με την ιδιαιτερότητά τους.
Lakshmi Tatma, 4 χέρια, 4 πόδια
Η Lakshmi γεννήθηκε το 2005 στην Ινδία και τράβηξε πάνω της όχι μόνο τα βλέμματα ολόκληρης της πόλης Jodphur όπου ζούσε, αλλά και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Η μικρή είχε τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ενσάρκωση της θεάς του πλούτου, της τύχης και της ευημερίας των Χίντου, Lakshmi, η οποία είχε επίσης τέσσερα χέρια. Η μητέρα της συνήθιζε μάλιστα να λέει ότι λίγο πριν γεννηθεί είχε δει ένα προφητικό όνειρο για τη μορφή που θα είχε και είχε φτιάξει και ένα ναό για να την τιμήσει.
Φυσικά η ανατομία της Lakshmi δεν ήταν κάτι μεταφυσικό, αλλά το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός παρασιτικού διδύμου στο σώμα της. Τα χέρια του άλλου της μισού προεξείχαν από το σώμα της, ενώ ο λαιμός του από το κάτω μέρος του κορμού της. Το παιδί υπέφερε από αφόρητους πόνους και εμφάνιζε καθημερινά πυρετό και μολύνσεις. Έτσι το 2015 εγχειρίστηκε για την αφαίρεση του παρασιτικού διδύμου και η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία.
Η Lakshmi με τον μπαμπά της μετά την επέμβαση
Manar Maged, 2 κεφάλια
Στις 31 Μαρτίου 2004 η νεαρή αιγύπτια Naglaa Mohammed Yehiya εισάγεται σε κλινική για να γεννήσει έξι εβδομάδες νωρίτερα τα δίδυμα που κυοφορούσε. Το θέαμα που αντικρίζει τη σοκάρει. Το ένα μωρό γεννιέται ακέραιο, αλλά στο κεφάλι του είναι κολλημένο το κεφάλι του δεύτερου, που δεν έχει σώμα.
Η ασθένεια αυτή λέγεται Craniopagus parasiticus, κατάσταση κατά την οποία ένα παιδί γεννιέται με το παρασιτικό επιπλέον κεφάλι από το αγέννητο δίδυμο του και είναι πολύ σπάνια καθώς έχει συμβεί σε δέκα μόλις παιδιά. Το δεύτερο κεφάλι μπορούσε να χαμογελάσει και να βλεφαρίσει, αλλά όχι να επιβιώσει αυτόνομα. Μια ακτινογραφία έδειξε ότι τα κρανία και οι εγκέφαλοι ήταν ενωμένοι και μοιράζονταν την ίδια παροχή αίματος. Οι πιθανότητες επιβίωσης της Manar ήταν ελάχιστες. Το παρασιτικό κεφάλι άρχισε να εμφανίζει γάγγραινα και να μολύνει το κανονικό κεφάλι της μικρής και η μόνη ελπίδα ήταν ο διαχωρισμός.
Ο καθηγητής Dr Mohammed Lotfy αποφάσισε να κάνει την εγχείρηση, αλλά έπρεπε να πάρει την έγκριση του Μεγάλου Μουφτή, μιας και στη μουσουλμανική θρησκεία υπήρχε ηθικό θέμα. Η ευχή δόθηκε, η εγχείρηση διήρκεσε για 13 ώρες και το παρασιτικό κεφάλι αφαιρέθηκε επιτυχώς. Η Manar επέστρεψε στο σπίτι της αλλά έξι εβδομάδες μετά η κατάστασή της άρχισε να επιβαρύνεται. Η μικρή εμφάνισε υδροκεφαλία και δεν κατάφερε ποτέ να αναρρώσει. Λίγο πριν τα δεύτερα γενέθλιά της άφησε την τελευταία της πνοή μετά από μόλυνση στον εγκέφαλο.
Tyson Smith, δύο καρδιές
Το κυρίαρχο σύμβολο της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι η καρδιά. Και αυτή τη μέρα επέλεξαν οι γιατροί για να φτιάξουν την καρδιά του Tyron Smith τοποθετώντας στο σώμα του άλλη μία! Ο Tyson είχε γεννηθεί με μεγαλοκαρδία και χρόνο με το χρόνο η κατάστασή του επιδεινωνόταν με αποτέλεσμα η καρδιά του να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.
Οι γιατροί δεν του αντικατέστησαν την υπάρχουσα καρδιά με μία νέα, αλλά άφησαν την παλιά και του τοποθέτησαν και μία καινούργια, που λειτουργούσε συμπληρωματικά. «Αντικαθιστώντας την παλιά καρδιά με νέα θα είχε ως αποτέλεσμα η μεταμοσχευμένη καρδιά να μην λειτουργεί. Αλλά μαζί οι δύο καρδιές μοιράζονται τη δουλειά και την κάνουν καλά» είπε ο γιατρός Michael Madani.
«Μπορώ να πω ότι δυναμώνω μέρα με τη μέρα » είχε πει ο Tyson, η ζωή του οποίου επιμηκύνθηκε με τη συγκεκριμένη επέμβαση κατά 10 χρόνια.
Hazel Jones, 2 κόλποι
Η Hazel Jones ήταν 18 ετών όταν ξεκίνησε μαζί με την κολλητή της μια συζήτηση για τα ταμπόν και έκανε μια καίρια ερώτηση: σε ποιον από τους δύο κόλπους το βάζουμε; Γιατί για την κοπέλα με τους δύο κόλπους και τις δύο εισόδους σε αυτούς τίποτα δεν ήταν ασυνήθιστο μέχρι τότε. Η ασθένειά της ονομάζεται uterus didelphys ή didelphis και συναντάται σήμερα σε λιγότερες από 3.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Όσο και εάν ακούγεται παράξενο, έχω δύο εισόδους σε μία. Φανταστείτε το σύμβολο του γιν-γιανγκ. Έτσι ακριβώς είναι η ανατομία μου» λέει. Πάντα φοβόταν ότι η ανατομική διαφορά της από τις υπόλοιπες γυναίκες δεν θα της επέτρεπε ποτέ να αποκτήσει παιδί, αλλά ο γιατρός της τη διαβεβαίωσε ότι ήταν ικανή, μόνο που θα έπρεπε να γεννήσει με καισαρική.
Πλέον η Hazel έχει συμβιβαστεί με την ιδιαιτερότητά της και μάλιστα έχει βγάλει και χρήματα από αυτήν. Έχει ποζάρει σε ανδρικά περιοδικά, έχει δώσει συνεντεύξεις και στο τέλος συμμετείχε και σε ριάλιτι σόου με θέμα ανθρώπους με ανατομικά προβλήματα. Η μοναδική πρόταση που αρνήθηκε ήταν να πρωταγωνιστήσει σε πορνό. «Η ιδιόμορφη κατάστασή μου δεν με κάνει ντροπαλή ούτε διστακτική. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι που γιορτάζω. Έχω μια υπέροχη σεξουαλική ζωή» λέει.
Δείτε τη συνέντευξη της Hazel...
Frank Lentini - George Lippert, οι τρίποδοι
Οι δύο αυτοί άντρες ήταν από τα πιο γνωστά «φρικιά» που περιδιάβαιναν την υφήλιο σε περιπλανώμενους θιάσους για να ξεδιψάσουν την ακόρεστη δίψα του πάντα περίεργου κοινού για θεάματα έξω από τα συνηθισμένα.
Ο γεννημένος το 1844 γερμανός George Lippert είχε τρία πόδια και δύο καρδιές, αν και η κατάστασή του παρέμενε άγνωστη μέχρι τη στιγμή της αυτοψίας το 1906. Το τρίτο πόδι του ήταν πλήρως ανεπτυγμένο και λειτουργικό και μάλιστα έφερε και ένα έξτρα δάκτυλο.
Ο Lippert είχε έναν τρίποδο εχθρό τον Frank Lentini, ο οποίος γεννημένος στη στροφή ακριβώς του 20ού αιώνα έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον επιτυχημένους και μακροβιότερους ερμηνευτές των freak. Τα τρία του πόδια και τα δύο σετ πλήρως λειτουργικών γεννητικών του οργάνων έκανε τον κόσμο να συρρέει για να τον δει και την καλλονή Theresa Murray να τον δένει στο πλάι της με γάμο, χαρίζοντάς του τέσσερα υγιέστατα και δίποδα παιδιά.
Brigham Nordstrom, 5 νεφρά
Ο Brigham Nordstrom λατρεύει το ράγκμπι και συνήθιζε να βλέπει με το κιάλι τους γιατρούς. Όταν άρχισε όμως να έχει συχνά πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, κυρίως κοντά στη βουβονοκήλη και δυσκολίες στον ύπνο, θορυβήθηκε. Μια σειρά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξε ότι δεν είχε δύο νεφρά, όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά πέντε! «Οι γιατροί δεν είχαν αντικρίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, έγινα το θέμα συζήτησης στους θαλάμους, ήμουν ο "άντρας με τα 5 νεφρά"» λέει.
Ο Brigham Nordstrom λατρεύει το ράγκμπι και συνήθιζε να βλέπει με το κιάλι τους γιατρούς. Όταν άρχισε όμως να έχει συχνά πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, κυρίως κοντά στη βουβονοκήλη και δυσκολίες στον ύπνο, θορυβήθηκε. Μια σειρά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξε ότι δεν είχε δύο νεφρά, όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά πέντε! «Οι γιατροί δεν είχαν αντικρίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, έγινα το θέμα συζήτησης στους θαλάμους, ήμουν ο "άντρας με τα 5 νεφρά"» λέει.
Οι γιατροί δεν του επιτρέπουν να γίνει δωρητής των νεφρών του. «Τα νεφρά του έχουν ένα κεντρικό νευρικό σύστημα οπότε δεν είναι τόσο απλό να αφαιρέσεις ένα» λέει η σύζυγός του Leianne. Με συχνά τσεκ απ ο Brigham διατηρεί την υγεία του σε καλά επίπεδα και συνεχίζει να ονειρεύεται μια μεγάλη οικογένεια. «Πάντα ήθελα μια 7μελή δική μου ομάδα ράγκμπι», λέει γελώντας.
Hannah Kersey, τρίδυμα από 2 μήτρες
Αληθινό ιατρικό θαύμα θεωρείται η Hannah Kersey από τη Βρετανία η οποία γέννησε τρίδυμα από δύο διαφορετικές μήτρες, μια σπάνια κατάσταση που τα τελευταία 100 χρόνια έχει συμβεί 70 φορές.
Tα μωρά, 3 κορίτσια, συνελήφθησαν από 2 διαφορετικά ωάρια, ένα σε κάθε μήτρα, τα οποία γονιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα από 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια. Ένα από τα ωάρια τελικά διαιρέθηκε οδηγώντας σε μονοζυγωτικά δίδυμα, ενώ το άλλο παρέμεινε ακέραιο, οδηγώντας στο τρίτο κοριτσάκι.
Οι γιατροί αρχικά προειδοποίησαν τη Hannah το 2006 όταν έμεινε έγκυος στα 23 της στα τρίδυμα, ότι η κατάστασή της ήταν περίπλοκη και θα ήταν δύσκολο να κρατήσει και τα τρία παιδιά. «Είχα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα να τερματίσω τη ζωή κανενός από τα αγέννητα παιδιά μου. Έτσι επέλεξα να τα κρατήσω και τα τρία» είπε.
Η Ruby και η Tilly, που ζύγιζαν 1 κιλό και 900 γραμμάρια αντίστοιχα, γεννήθηκαν από τη μία μήτρα και η Gracie, που ζύγιζε 960 γραμμάρια, από την άλλη με καισαρική τομή. Τα βρέφη παρέμειναν στο νοσοκομείο για περίπου 1,5 μήνα μέχρι να δυναμώσουν και να πάνε στο σπίτι τους.
«Πετάμε στα σύννεφα που τα κορίτσια μας είναι υγιή και χαρούμενα. Είναι τρία αξιαγάπητα παιδιά, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα. Η Gracie είναι ανεξάρτητη και αποφασιστική, θέλει να είναι η αρχηγός, μάλλον γιατί μεγάλωσε στη δική της μήτρα. Η Ruby είναι ήσυχη και παρακολουθεί ό,τι και αν συμβαίνει γύρω της. Η Tilly είναι το μωρό που πάλεψε περισσότερο από όλα για να ζήσει, είναι ένας πραγματικός μαχητής που δεν θέλει ποτέ να αποκλείεται από τίποτα» λέει η περήφανη μητέρα.
Honghong, 31 δάχτυλα (15 στα χέρια και 16 στα πόδια)
Κανένας προγεννητικός υπέρηχος και καμία εξέταση δεν έδειξε ότι ο μικρούλης Honghong στην Κίνα είχε προδιάθεση να γεννηθεί με επιπλέον δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια του. Το μόλις τριών μηνών μωρό έχει συνολικά 31 δάχτυλα (από 8 στο κάθε πόδι, εφτά στο ένα χέρι και οχτώ στο άλλο). Ο Honghong πάσχει από πολυδακτυλία, ασθένεια που εμφανίζεται μία φορά στις 1.000 περιπτώσεις και από την οποία πάσχει και η μητέρα του.
Ο ορθοπαιδικός Liu Hong είπε στους γονείς του μικρού ότι η επέμβαση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τους έξι μήνες και μετά, πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη των οστών του μωρού. Η επέμβαση έχει πολύ μεγάλο κόστος και οι γονείς του Honghong προσπαθούν να μαζέψουν τα χρήματα ώστε το παιδί τους να αποκτήσει μια κανονική ζωή και να μεγαλώσει φυσιολογικά.
Και μια διαφορετική περίπτωση: Στέλιος Αρκαδίου, το χέρι που ακούει
O ομογενής καλλιτέχνης Στέλιος Αρκαδίου -γνωστός ως Stelarc- δεν γεννήθηκε με κάποια ανατομική ανωμαλία, αλλά επέλεξε να κάνει μια προσθήκη στο σώμα του για την τέχνη που υπηρετεί. Σάλος προκλήθηκε όταν παρουσίασε τη νέα του πρωτότυπη «εφεύρεση»: ένα αυτί στον πήχη του χεριού του!
Ο 61χρονος πρώην ερευνητής στo Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ τοποθέτησε το εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι το 2006 στο Περθ της Αυστραλίας. Συνεργάστηκε με την ομάδα «Tissue Culture and Art», έπειτα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορούσε να βρει χειρουργό για να κάνει την επέμβαση που ήθελε.
Μάλιστα θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα επιδιώκοντας να εμφυτεύσει στο τρίτο «τεχνητό» αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν «online» τους ήχους που συλλαμβάνει το «ψεύτικο» αυτί του. O παγκόσμια αναγνωρισμένος καλλιτέχνης έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις και δημοσιεύσεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
O ομογενής καλλιτέχνης Στέλιος Αρκαδίου -γνωστός ως Stelarc- δεν γεννήθηκε με κάποια ανατομική ανωμαλία, αλλά επέλεξε να κάνει μια προσθήκη στο σώμα του για την τέχνη που υπηρετεί. Σάλος προκλήθηκε όταν παρουσίασε τη νέα του πρωτότυπη «εφεύρεση»: ένα αυτί στον πήχη του χεριού του!
Ο 61χρονος πρώην ερευνητής στo Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ τοποθέτησε το εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι το 2006 στο Περθ της Αυστραλίας. Συνεργάστηκε με την ομάδα «Tissue Culture and Art», έπειτα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορούσε να βρει χειρουργό για να κάνει την επέμβαση που ήθελε.
Μάλιστα θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα επιδιώκοντας να εμφυτεύσει στο τρίτο «τεχνητό» αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν «online» τους ήχους που συλλαμβάνει το «ψεύτικο» αυτί του. O παγκόσμια αναγνωρισμένος καλλιτέχνης έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις και δημοσιεύσεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.