Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικά δεδομένα για το μελάνωμα στη συνέντευξη Τύπου για την ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Με Συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα σήμερα στην Αίγλη Ζαππείου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος Ελλάδος ανακοίνωσαν, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, σημαντικά δεδομένα για το μελάνωμα και τους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος. Θέμα της Συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε η εκστρατεία δωρεάν ελέγχου από συμμετέχοντες δερματολόγους με τίτλο: «Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος» και στόχο είχε τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία αυτή λαμβάνει χώρα από 9 έως 13 Μαΐου 2016 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène και της LEO Pharma, Hellas.

Από 11 Απριλίου μέχρι 13 Μαΐου υπάρχει ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. Καλώντας τον αριθμό 215 215 8523, από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από 9 -13 Μαΐου 2016 στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των Δερματολογικών Τμημάτων Νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται. Αριθμούμε παγκοσμίως περισσότερες από 2 εκ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Το ένα τρίτο του συνόλου των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τις 66.000. Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φαίνεται να σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία με σκοπό το μαύρισμα του δέρματος κ.λ.π, συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Ρηγόπουλο, Καθηγητή Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας «Ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων. Ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος θα μείωνε αισθητά τη σχετική δαπάνη των Κρατικών Συστημάτων Υγείας. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».


Σχετικά με το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος που προσβάλλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο κορμός. Ωστόσο, η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα εμφανίζεται μεγαλύτερη εκείνης των γυναικών, ίσως γιατί οι άνδρες συχνά συμβουλεύονται το δερματολόγο τους καθυστερημένα όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο. Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος, ο μεγάλος αριθμός ελιών, η παρουσία συγκεκριμένων μορφών σπίλων, το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος (ανοιχτό χρώμα) κ.α. Επίσης, από τα μελανώματα, σε ποσοστό 20-30% εμφανίζονται σε προϋπάρχουσα ελιά που αλλάζει, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζονται σαν καινούργια βλάβη.

Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία:
Αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς
Αλλαγή του χρώματος μιας ελιάς
Αλλαγή του σχήματος μιας ελιάς
Ασυμμετρία μιας ελιάς
Περισσότερα από 1-2 χρώματα σε μια ελιά

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2015, εξετάστηκαν 7.753 άτομα, έναντι σχεδόν 6.600 ατόμων το 2014 και η φετινή εκστρατεία φιλοδοξούμε να ξεπεράσει και πάλι τις προσδοκίες μας.

Δεδομένου των παραπάνω, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να αυτοεξετάζονται (ανά 1-6 μήνες) και μια φορά τον χρόνο να εξετάζονται προληπτικά από δερματολόγο. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «καινούργιες» ή «περίεργες» βλάβες ή αλλαγή χρώματος ή σχήματος ή μεγέθους κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο.

Όσον αφορά στους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος, αυτοί είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στο λευκό πληθυσμό, ενώ η επίπτωσή τους διαρκώς αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησής τους στο λευκό πληθυσμό στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι 3-8% από το 1960 και μετά. Κρίσιμης σημασίας σχετικά με την πρόληψη των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής υπερκεράτωσης, μιας προκαρκινικής βλάβης, πριν την εξέλιξή της σε ακανθοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ενδεικτικά:
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ εκτιμάται ότι το 40-60% όλων των ακανθοκυτταρικών καρκίνων αναπτύσσονται σε έδαφος ακτινικών υπερκερατώσεων.

Το να προβλεφθεί ποια ακτινική υπερκεράτωση θα εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι αδύνατο. Επομένως, είναι απαραίτητο να θεραπεύονται όλες οι ακτινικές υπερκερατώσεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ακανθοκυτταρικών καρκίνων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η πλειονότητα των ακτινικών υπερκερατώσεων που είχαν στοιχεία εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ήταν ακτινικές υπερερατώσεις πολύ αρχόμενουσταδίου.
Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των ακτινικών υπερκερατώσεων και των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος στα άτομα που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο, είτε λόγω της εργασίας τους (οικοδόμοι, ναυτικοί, γεωργοί κτλ), είτε λόγω των χόμπι τους (ιστιοπλοΐα, τένις, σκι, γκόλφ), είτε κάνουν συχνά τεχνητό μαύρισμα (solarium). Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας συνιστά τακτικό έλεγχο των ατόμων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη των ακτινικών υπερκερατώσεων σε μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος.



Σχετικά με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Σκοπός της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) είναι η προώθηση της επιστήμης της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στους Έλληνες ιατρούς, διατηρώντας την άσκηση και επεκτείνοντας τη γνώση της Δερματολογίας, της Αφροδισιολογίας και σχετικών διαταραχών. Η ΕΔΑΕ βοηθά στην επεξεργασία, διεξαγωγή και επίβλεψη των προγραμμάτων της Συνεχούς Ελληνικής Ιατρικής Εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας και σχετικών επιστημονικών θεμάτων, υποστηρίζει την έρευνα εύρεσης αιτίων και θεραπειών του Δέρματος και των Αφροδισίων Νοσημάτων, προστατεύει τα δικαιώματα των επαγγελματιών μελών της και βοηθά στην εξασφάλιση ευνοϊκότερης νοσηλείας και φροντίδας, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών που νοσούν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.edae.gr/

Σχετικά με τη LEO Pharma

Η εταιρεία LEO Pharma ιδρύθηκε το 1908 και είναι μια ανεξάρτητη φαρμακευτική εταιρεία βασιζόμενη στην έρευνα. Η LEO Pharma αναπτύσσει, παρασκευάζει και προωθεί στην αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα που απευθύνονται σε ασθενείς με δερματολογικά προβλήματα και προβλήματα θρόμβωσης, σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει το δικό της δυναμικό πωλήσεων σε 61 χώρες και απασχολεί περίπου 4.800 υπαλλήλους διεθνώς. Η LEO Pharma έχει την έδρα της στη Δανία και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα “LEO Foundation”, είναι εντελώς ανεξάρτητη από εξωτερικά κεφάλαια και όλα τα κέρδη της επανεπενδύονται προς όφελος των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη LEO Pharma, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.leo-pharma.gr

Σχετικά με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène

Χάρη στην τεχνογνωσία τους στα αντηλιακά προϊόντα, τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène δεσμεύονται στο πλευρό του ESCF στηρίζοντας τις ενέργειες του ιδρύματος για την πρόληψη των δερματικών καρκίνων.

Τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène προτείνουν την καλύτερη αντηλιακή προστασία δίνοντας μεγάλη προσοχή στο σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η σειρά αντηλιακών για το ευαίσθητο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των 4 παιδικών προϊόντων:
Προσφέρει ευρεία και αποδεδειγμένη με κλινικές μελέτες προστασία UVB-UVA
Έχει εξαιρετική ανοχή
Περιέχει τον ελάχιστο δυνατό αριθμό χημικών φίλτρων
Είναι φωτοσταθερή και ανθεκτική στο νερό
Χωρίς paraben – Χωρίς αλκοόλη – Χωρίς σιλικόνες
Έχει εξαιρετικές υφές

Επιπλέον, ακολουθεί μια οικολογικά υπεύθυνη προσέγγιση και σέβεται το θαλάσσιο οικοσύστημα διότι :
Όλα τα συστατικά είναι αποδεδειγμένα μη τοξικά για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι συνθέσεις είναι μη βιοσυσσωρευόμενες (η βιοσυσσώρευση δηλώνει την ικανότητα ορισμένων οργανισμών να απορροφούν και να συγκεντρώνουν σε όλο ή ένα μέρος του οργανισμού τους συγκεκριμένες ουσίες, τελικά σπάνιες για το περιβάλλον.
Δεν περιέχει υδατοδιαλυτά χημικά φίλτρα (πιο ικανά να διαλύονται μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον και συνεπώς να διεισδύουν στην τροφική αλυσίδα ειδικότερα των οργανισμών που τρέφονται φιλτράροντας).
Είναι χωρίς σιλικόνες (δύσκολα βιοδιασπώμενα συστατικά με κίνδυνο ρύπανσης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δερματολογικά Εργαστήρια Avène, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.eau-thermale-avene.gr


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.