Χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για να αρθούν τα εμπόδια.
Σε Γολγοθά μετατράπηκε για ανήλικη μητέρα Ρομά η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για να αρθούν εμπόδια που στερούσαν το παιδί της από ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Η έλλειψη ταυτότητας της μητέρας είχε ως αποτέλεσµα αφενός να µην µπορεί να τακτοποιηθεί δηµοτολογικά το νεογέννητο βρέφος, αφετέρου να µην είναι δυνατή η ιατροφαρµακευτική κάλυψή του µέσω βιβλιαρίου ανασφαλίστου, καθώς και η υπαγωγή του σε ευεργετικές διατάξεις κοινωνικής επιδοµατικής πολιτικής.
Η ανήλικη μητέρα δεν μπορούσε να εκδώσει αστυνομική ταυτότητα διότι οι γονείς της είχαν διακόψει τις σχέσεις μαζί της (δεν συμφωνούσαν με προσωπικές επιλογές της) και ως εκ τούτου δεν µπορούσε να υλοποιηθεί η πρόβλεψη της διάταξης που θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας ανήλικου τέκνου τη βεβαίωση της ταυτότητάς του από έναν γονέα.
Φορέας που υποστηρίζει τα δικαιώµατα Ροµά και ευπαθών οµάδων ζήτησε τη διαµεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος επικοινώνησε µε την αρµόδια για την έκδοση ταυτοτήτων υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου και µε το γραφείο Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου. Η αστυνοµία αναγνώριζε την υποχρεωτικότητα της έκδοσης δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας, ωστόσο δεν διέβλεπε περιθώριο παρέµβασής της, θεωρώντας ότι το ζήτηµα αυτό επαφίεται στη θέληση των γονέων.
Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι η άσκηση της γονικής µέριµνας συνιστά πρωτίστως καθήκον και δευτερευόντως δικαίωµα των γονέων, έχει λειτουργικό χαρακτήρα, οπότε η άσκησή της είναι υποχρεωτική, χωρίς δυνατότητα παραίτησης του γονέα, και, τέλος, πρέπει πάντοτε να αποβλέπει στο συµφέρον του τέκνου.
Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου, η Ασφάλεια Ηρακλείου κάλεσε τους γονείς της ανήλικης, τους ενηµέρωσε για την υποχρέωσή τους σε έκδοση ταυτότητας του τέκνου τους και τις ευθύνες τους σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής και έτσι εξασφάλισε τη συνεργασία τους για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας της ανήλικης µητέρας.
Έχοντας πλέον αποκτήσει ταυτότητα, η µητέρα µπόρεσε µε τη σειρά της να τακτοποιήσει αστικοδηµοτικά το δικό της ανήλικο τέκνο, να το υπαγάγει σε ιατροφαρµακευτική κάλυψη, µέσω της έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου, και να επωφεληθεί των ευεργετηµάτων και κοινωνικών παροχών που δικαιούται, ως µόνη γονέας απροστάτευτου τέκνου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.