Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell Reports», οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του University College του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, ανακάλυψαν ότι η χορήγηση λιθίου σε μύγες, σε χαμηλές όμως δόσεις, αύξησε από 16% έως 18% τον μέσο όρο ζωής των πειραματόζωων. Αντιθέτως, η υψηλή δοσολογία του γνωστού χημικού στοιχείου είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων.
Το λίθιο, όπως είναι γνωστό, στη σημερινή Ιατρική χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης ασθενών οι οποίοι πάσχουν από διπολική διαταραχή, παρότι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο δρα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός από τους ιατρούς. Σημειώνεται εδώ ότι η παρατεταμένη χρήση υψηλής δοσολογίας λιθίου από ασθενείς με διπολική διαταραχή έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γενική εικόνα της υγείας τους. Το λίθιο στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ημικρανιών, ενώ θεωρείται ότι ενισχύει και τη μνήμη.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, η διεθνής ομάδα ερευνητών, υπό την καθηγήτρια Λίντα Πάρτριτζ, κατάφεραν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μικρές ποσότητες λιθίου δρουν στον οργανισμό των πειραματόζωων. Πιο συγκεκριμένα, εντόπισαν ότι η ουσία αυτή μπλόκαρε το ένζυμο κινάση-3 της συνθάσης γλυκογόνου (GSK-3), ενώ μείωσε το άγχος και σταμάτησε την παραγωγή λίπους σε μύγες με διατροφή πλούσια σε ζάχαρη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και μόνο η μείωση του άγχους και το σταμάτημα της παραγωγής λίπους είναι αρκετά σημαντικές επιδράσεις σε έναν οργανισμό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θεωρούνται δείκτες καλής υγείας και ποιότητας ζωής.
Τα επόμενα βήματα
Όπως ανέφερε η Λίντα Πάρτριτζ σε δηλώσεις της για την επιτυχία της ομάδας της: «Η αντίδραση που είδαμε στους οργανισμούς των μυγών στις μικρές δόσεις λιθίου είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και το επόμενο βήμα μας θα είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε στο στόχαστρό μας την GSK-3 σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς και ζώα, με τελικό στόχο να αναπτύξουμε ένα φαρμακευτικό πλαίσιο για δοκιμές σε ανθρώπους». Για να γίνει πραγματικότητα όμως ο στόχος των ερευνητών και να κατασκευαστεί ένα αντιγηραντικό φάρμακο, θα πρέπει πρώτα όλα τα ενδιάμεσα στάδια να έχουν αξιόλογα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το πότε και το εάν τελικά το λίθιο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ανθρώπων, όμως σύμφωνα με κάποιους είναι πιθανόν κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.