Μεγάλες διαφορές σε ασφαλιστικό, φορολογικό και ένα δημοσιονομικό κενό που φτάνει για το 2016 το 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ για φέτος, χωρίζουν ακόμη την κυβέρνηση και τους δανειστές από τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα φτάνουν τα υψηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Η χθεσινή τετράωρη τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές είχε ως στόχο να λάβουν οι δανειστές τα στοιχεία που αποτυπώνουν την ελληνική πρόταση σε κάθε ένα από τα πέντε μεγάλα θέματα.
Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αυτό άναψε το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση της αξιολόγησης η οποία ξεκινά με όλα τα θέματα ανοιχτά.
Ειδικότερα, στο ασφαλιστικό παρουσιάστηκε χθες μια βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου εργασίας που μειώνει κάπως το κενό των 500 εκ. ευρώ που βλέπουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με βάση την αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.
Η αλλαγή αφορά στην εθνική σύνταξη η οποία θα αποδίδεται μειωμένη σε συνταξιούχους οι οποίο βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια εργασίας και σταδιακά να αναπληρώνεται μέχρι και το 100% όταν ο δικαιούχος φτάσει στα 67. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ακόμη ότι χωρίς περικοπές στις συντάξεις, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Στο φορολογικό, παρουσιάστηκε μια συνολική πρόταση για τις νέες κλίμακες φορολογίας οι οποίες θα είναι τρεις αντί για μια που αναμένονταν αρχικά.
Θα υπάρχει δηλαδή μια για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με στόχο επιπλέον έσοδα ύψους 550 εκ. ευρώ.
Μια άλλη κλίμακα θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθεί τη λογική των φορολογικών συντελεστών και θα κλιμακώνεται από το 0,7% για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ μέχρι και 10% για τα εισοδήματα πάνω από τα 500 χιλιάδες ευρώ.
Μια τρίτη κλίμακα θα αφορά στα ενοίκια που θα φορολογούνται με συντελεστή 15% για εισόδημα μέχρι και 12.0000 ευρώ, με συντελεστή 35% από τα 12.001 μέχρι και τα 40.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Το πρόβλημα με τα έσοδα είναι κυρίως ότι οι θεσμοί θέλουν να αντικαταστήσει το ΥΠΟΙΚ τα έσοδα ύψους 440 εκ. ευρώ από τη φορολογία του ΟΠΑΠ. Από αυτά τα 210 εκ. ευρώ αφορούν στο τέλος των 5 λεπτών για κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του οργανισμού (ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση) και τα υπόλοιπα 230 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση των κερδών στον ηλεκτρονικό τζόγο αφού τα μηχανήματα (VLTS) δεν έχουν καν εγκατασταθεί.
Βλέπουν διαφορά 2,6 δισ. ευρώ για το 2016
Με δεδομένα όλα αυτά, η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016 που αναμένεται να αρχίσει στις αρχές Μαρτίου όταν προβλέπεται να φτάσουν και οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ, θα ξεκινήσει με την επανεξέταση μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Το εκτιμούν στη συνολική διαφορά των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τις εκείνες που κάνουν οι ίδιοι οι δανειστές σε μέτρα στα οποία έχουν προβλεφθεί από το μνημόνιο αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Πάντως, εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ θέλουν να υπάρχει μια σύγκλιση με τους δανειστές σε δύο θέματα: Τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Στα κόκκινα δάνεια, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποχωρήσει από την αρχική θέση για μόνιμη εξαίρεση των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αγορά δανείων. Πλέον το αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι μια μακρά περίοδος χάριτος πριν ενταχθούν και τα δάνεια αυτά στην αγορά δανείων.
Στο νέο υπερταμείο, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί την τοποθέτηση ατόμων που θα υποδείξει η τρόικα στη διοίκηση του ταμείου αλλά μένει ακόμη να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε το ταμείο να καταστεί λειτουργικό το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.