Εκατό και πλέον νέες κλήσεις αποστέλλονται σε Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της UBS που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Μπόγιαρνς καθώς και σε άτομα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό μέσω χαρτοφυλακίων.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ελέγχων οι ρυθμοί των οικονομικών εισαγγελέων χτυπάνε «κόκκινο».
Και όχι μόνο
Όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή, όσοι από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν κλήση δεν θα καλούνται πια ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Παράλληλα οι αρχές θα προχωρούν και σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου τους. Ήδη για 24 καταθέτες η διαδικασία της δέσμευσης έχει προχωρήσει.
Φτωχά εισοδήματα από πλούσιους καταθέτες
Η αλλαγή «πλεύσης» από τους εισαγγελείς, κρίθηκε αναγκαία μετά τα όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα των πρώτων ημερών αλλά και τις ισχυρές ενδείξεις μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ουκ ολίγες περιπτώσεις με μεγάλη απόκλιση καταθέσεων-εισοδημάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής: ένας γιατρός που την τελευταία δεκαπενταετία δήλωσε συνολικά εισοδήματα 450.000 ευρώ, βρέθηκε με κατάθεση 3.750.000 ευρώ. Δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 195.000 ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2005-2015 είχε καταθέσεις 1.747.000 ευρώ.
Καλλιτέχνης που δήλωσε κοντά στα 100.000 ευρώ για την τελευταία δεκαπενταετία είχε κατάθεση 2,5 εκ. ευρώ. Άλλος γιατρός που είχε δηλώσει για την περίοδο 2000-2015 εισοδήματα ύψους 250.000 ευρώ -25.000 ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο το χρόνο- είχε κατάθεση 4,5 εκ. ευρώ!
Με ταχείς ρυθμούς
Από την προηγούμενη Δευτέρα που οι εισαγγελείς Δραγάτσης-Τουλουπάκη-Καλούδης-Ντζούρας ξεκίνησαν τους ελέγχους, εξετάστηκαν περίπου 30 άτομα. Αυτό που διαπιστώθηκε για τους περισσότερους εξ αυτών που πέρασαν το εισαγγελικό κατώφλι ήταν μια διάθεση… καθυστέρησης. Άλλωστε αφού καλούνταν ως μάρτυρες δεν είχαν λόγο να βιαστούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι δέχθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα να καταθέσουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί. Αρκετοί όμως ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία ενώ υπήρχαν και 3 καταθέτες που δεν εμφανίστηκαν καθόλου και επικαλέστηκαν μέσω των δικηγόρων τους διάφορα κωλύματα.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί , υπό την καθοδήγηση των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, διαπιστώνοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αναζήτησαν πιο… αποδοτικές μεθόδους.
Η πρόταση για να καλούνται ως ύποπτοι αυτοί που εντοπίστηκαν με καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, όπως λέγεται, έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Δραγάτση και «εμπλουτίστηκε» από τους υπόλοιπους. Όχι μόνο οι κλήσεις θα αυξάνονταν αλλά προκειμένου να υπάρξει άμεση χρονική και οικονομική απόδοση όσοι θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής τα «ραβασάκια» θα προσέρχονται υπό την απειλή δίωξης για κακουργηματικές πράξεις.
Τούτο σημαίνει ότι κατά αυτό τον τρόπο τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν χωρίς ενστάσεις ή θα ζητήσουν προθεσμία για να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν την πηγή των εισοδημάτων τους, θα είναι πολύ περιορισμένα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.