Έκρηξη σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων επιφυλάσσει για την Ελλάδα το κοντινό μέλλον.
Οι πολίτες ακολουθούν λανθασμένο μοντέλο διατροφής, καπνίζουν και κάνουν καθιστική ζωή, πολλοί έχουν υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη. Εάν συνυπολογιστεί η γήρανση του πληθυσμού, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα υπάρξει αύξηση κατά 18,6% στη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και 15,4% των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου. Η μελέτη διενεργήθηκε σε 5.000 άτομα 18 ετών και άνω, με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη.
Ενημέρωση
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη ενημέρωσης για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης. Η εμμονή σε ανθυγιεινό μοντέλο ζωής είναι μοιραία, δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια «ευθύνονται» για το 40% των θανάτων.
Η κρίση αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου και σχετίζεται με αύξηση των εμφραγμάτων. Η μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου στον ελληνικό πληθυσμό είναι 4,6% και των εγκεφαλικών 1,9%, με τη στεφανιαία νόσο να είναι διπλάσια στους άνδρες (6,3%) απ’ ό,τι στις γυναίκες (3,1%).
Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών το 51% των ανδρών και το 31% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Το 39% των ανδρών και το 33% των γυναικών έχουν υπέρταση, με το 40% να είναι αδιάγνωστοι και το 15% να έχουν διαγνωστεί, αλλά να μη λαμβάνουν θεραπεία. Το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών έχουν διαβήτη (11% στο σύνολο) και από αυτούς το 14% είναι αδιάγνωστοι και το 4% έχουν διαγνωστεί, αλλά δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.