Θα αφορούν ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως της αρθρίτιδας.
Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δύο έλληνες νέοι ερευνητές, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια νέα πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως της αρθρίτιδας.
Αν και προς το παρόν, η θεραπεία έχει δοκιμασθεί μόνο σε πειραματόζωα, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακάλυψη βασίσθηκε στη μελέτη μιας γυναίκας, η οποία, λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης, δεν νιώθει καθόλου πόνο. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπισθεί ελάχιστοι άνθρωποι που εκ γενετής δεν νιώθουν πόνους και οι οποίοι, εξαιτίας αυτής της ιδιορρυθμίας τους, τραυματίζονται πολύ εύκολα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουντ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατάφεραν να εντοπίσουν το βιολογικό «κλειδί», που επιτρέπει στη γυναίκα να μην πονά ποτέ και πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν ευρύτερα σε όλους τους ανθρώπους. Από ελληνικής πλευράς, στην ανακάλυψη συμμετείχαν οι διδακτορικοί ερευνητές Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μπασκόζος.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια με νευρικό σύστημα γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να μην νιώθουν πόνο. Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα διπλό φάρμακο, που κάνει κάτι ανάλογο και σε μη μεταλλαγμένα ποντίκια. Το φάρμακο συνδυάζει τα παραδοσιακά οπιοειδή αλλά σε χαμηλή δοσολογία (ώστε να μην προκαλούν εξάρτηση και παρενέργειες) με τους λεγόμενους «αναστολείς Nav1.7».
Το Nav1.7, που παίζει ρόλο-κλειδί στον πόνο, είναι ένα "κανάλι" ιόντων που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος των αισθητήριων νεύρων, που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Αν το κανάλι αυτό δεν λειτουργεί (όπως στη περίπτωση των λίγων ανθρώπων που γεννιούνται έτσι ή των μεταλλαγμένων πειραματόζωων), τότε δεν νιώθει κανείς πόνο.
Αν ένα φάρμακο μπορεί να μπλοκάρει αυτό το κανάλι αποτελεσματικά -κάτι που ακριβώς ευελπιστούν να κάνουν οι επιστήμονες- τότε θα έχει ανακαλυφθεί ένα νέος τρόπος να καταπολεμάται ο πόνος. Οι ερευνητές σκοπεύουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2017.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.