Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών με μικρά δάνεια προανήγγειλε ο Σταθάκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αντιπαραθέσεις για τα κόκκινα δάνεια και αναφορές στη λογοτεχνία και το σινεμά άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;" αναρωτήθηκε.

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για ... σουρεαλισμό», ανέφερε και αναρωτήθηκε «είναι Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς;», για να προσθέσει ότι «αυτή την κατεύθυνση Μόντι Πάιθονς ακολούθησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι υπέγραψε με πόνο ψυχής».

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια. «Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».

«Είχα την εντύπωση ότι είστε λάτρης της ελεύθερης αγοράς», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε ότι στα κόκκινα δάνεια και η αγορά θα επιχειρούσε να δώσει λύση, «γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέψουμε την ελεύθερη αγορά να δώσει τις δικές της λύσεις». «Σας άκουσα όμως σήμερα να μην θέλετε καμία αγορά, έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη.


--------------

Τι είπε στη βουλή ο Σταθάκης για τα "κόκκινα δάνεια"


Μέχρι στιγμής ακούμε ρητορείες, ότι ανοίγουμε την αγορά στα «κοράκια». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με δεδομένη τη συμφωνία και αυτήν εφαρμόζουμε. Εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μιας στρατηγικής που την έχει διατυπώσει ευθέως ανοιχτά στην ελληνική βουλή και το λαό. Περιλάμβανε τα 48 προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέρος της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας σήμερα, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη βουλή.

"Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο" επισήμανε. Όπως είπε θα προχωρήσει η δημιουργία νέων θεσμών προστασίας των καταναλωτών και δανειοληπτών, η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα αποτιμά την πιστοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών, κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που θα αναδιαρθρώνει τα δάνεια με βάση το ελάχιστο εισόδημα των 1.100 ευρώ, ίδρυση 30 κέντρων πληροφόρησης, διαδικασία με την οποία προβλέπονται ρυθμίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες στην εφαρμογή μιας σειράς κανόνων στα στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα επισήμανε ότι θα παραταθεί ο νόμος Δένδια με ορισμένες αλλαγές, ο οποίος θα αποτελέσει εργαλείο αναδιάρθρωσης δανείων επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος ο κ. Σταθάκης στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή είπε ότι είναι σαφές και συγκεκριμένο. Ειδικότερα σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των funds και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: "Καλώ τη ΝΔ,που εσχάτως έχει γίνει πολύ αντιευρωπαϊκή να μελετήσει το σύνολο του αντίστοιχο θεσμικό πλαισίου γι' αυτού του τύπου τις αγορές που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να μας φέρει μια χώρα που να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες από αυτούς που εισάγουμε σήμερα".

Eπίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει πλήρως και ρητά ότι απαγορεύεται να δημιουργηθεί χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη ή του εγγυητή. Επίσης, ανέφερε ότι όλη η νομοθεσία για τα funds ισχύει χωρίς καμία ειδική μεταχείριση σε σχέση με εκείνη των τραπεζών. Δεν έχουμε νομικό πλαίσιο όπως της Ιρλανδίας και της Ισπανίας με ειδικό φορολογικό καθεστώς κ.λπ., είπε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι ρητά διατυπωμένο ότι απελευθερώνονται τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και πάνω από 250 εργαζόμενους.

Τέλος δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την προστασία των δανειοληπτών.





Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.