Η τελευταία ασθενής που καταγράφτηκε να έχει νοσήσει από τον ιό Έμπολα, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 34 ημερών, η μητέρα του οποίου απεβίωσε, πήρε σήμερα εξιτήριο από το νοσηλευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Κόνακρι, αφού θεραπεύτηκε, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το τέλος της επιδημίας θα μπορεί να κηρυχθεί στην χώρα 42 ημέρες αφού τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης στο παιδί βγουν αρνητικά και εφόσον κανένα άλλο κρούσμα δεν έχει καταγραφθεί, ήτοι στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Η ίαση της μικρούλας ανακοινώθηκε την 16η Νοεμβρίου και το κοριτσάκι παρουσιάστηκε στο προσωπικό του κέντρου, που ξέσπασε σε ζητωκραυγές, κατά τη διάρκεια μιας πολύ συγκινητικής τελετής προς τιμή της με την παρουσία των συγγενών της.
«Τέλος στα τσιμπήματα. Θα επιστρέψεις στο σπίτι σου σήμερα. Θα μας λείψεις» δήλωσε μια νοσοκόμα, που πήρε στα χέρια της και σήκωσε ψηλά τη Νούμπια, όπως ονόμασαν το παιδί, προς τιμή της νοσοκόμας που βοήθησε τη μητέρα της να την γεννήσει.
«Αφήνουμε τη Νούμπια να φύγει με βαριά καρδιά. Όμως δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσει με τους γονείς της» είπε η γιατρός Μαρί Κλερ Κολιέ εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού.
«Έχασα τις δύο μου συζύγους (από τον Έμπολα). Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα που έδωσε ξανά ζωή στην κόρη μου» δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Σεβντούμπα Σουμάχ.
«Είναι μια πολύ ευτυχισμένη ημέρα για εμάς» τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Λοράνς Σεϊγί, συντονίστρια της ομάδας εκτάκτων περιστατικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Ήταν πολύ συγκινητικό για εμάς και την οικογένειά της το ότι μπορέσαμε να την αγγίξουμε χωρίς να φορέσουμε γάντια» προσέθεσε η ίδια.
Για τον Ιμπραχίμα Σαβανέ, τον πρώτο ασθενή με Έμπολα που θεραπεύτηκε από τη νόσο, τον Απρίλιο του 2014 «πρόκειται για τον τελευταίο ασθενή που θα πάρει εξιτήριο. Η μικρή Νούμπια και εγώ αντιπροσωπεύουμε (ένα) σύμβολο».
Η επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η σφοδρότερη μετά την ανακάλυψη του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 11.300 ανθρώπους εκ των 29.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.