Η επιθυμία για ένα παιδί μπορεί να ενθαρρύνει πολλές γυναίκες να κάνουν καλύτερες επιλογές. Ενημερώνονται καλύτερα για τα φαγητά, τα ποτά και τα φάρμακα που καταναλώνουν, και προσπαθούν να γυμνάζονται καλύτερα. Αν μια γυναίκα θέλει να βελτιώσει την γονιμότητά της, το να προσέχει περισσότερο το σώμα της είναι μια καλή αρχή. Τι άλλο, όμως, μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να συλλάβουν;
Η πιο σημαντική συμβουλή για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος είναι να γνωρίσει καλά το σώμα της, και ειδικά τον κύκλο της. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πόση χρονική απόσταση έχουν οι κύκλοι της, ώστε να συγχρονίσει καλύτερα την επαφή. Οι επόμενες 12 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να συλλάβετε, με την προϋπόθεση ότι ούτε εσείς, ούτε ο σύντροφός σας έχετε κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.
Καταγράψτε τον κύκλο σας
Είναι σωστό να παρακολουθείτε αν οι πρώτες μέρες της περιόδου σας έρχονται τακτικά ή ακανόνιστα, ώστε να μπορέσετε να προβλέψετε καλύτερα πότε θα έχετε ωορρηξία. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12 έως 24 ώρες αφού ελευθερωθεί. Το σπέρμα, όμως, μπορεί να επιβιώσει μέσα στο σώμα της γυναίκας μέχρι και για έξι μέρες.
Παρακολουθήστε την ωορρηξία σας
Οι γυναίκες με τακτικό κύκλο έχουν συνήθως ωορρηξία δύο εβδομάδες πριν τους έρθει περίοδος. Είναι δυσκολότερο να προβλέψουμε την ωορρηξία στις γυναίκες με ασταθείς κύκλους, αλλά συνήθως συμβαίνει 12 με 16 μέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να υπολογίσουν οι γυναίκες ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες τους. Υπάρχουν ειδικά τεστ στα φαρμακεία, που μπορούν να σας βοηθήσουν να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία, τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα, μιας ορμόνης που αυξάνεται κατά την ωορρηξία. Οι επόμενες τρεις μέρες μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα είναι οι πιο γόνιμες. Άλλος ένας τρόπος είναι με τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, οπότε η γυναίκα είναι περισσότερο γόνιμη για δύο έως τρεις ημέρες πριν από την άνοδο αυτή. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα, μιας και απαιτείται η γυναίκα να καταγράφει την θερμοκρασία της καθημερινά, για τουλάχιστον τρεις κύκλους. Τέλος, ένας ακόμα τρόπος είναι ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννας. Πριν την ωορρηξία, όταν και η γυναίκα είναι πιο γόνιμη, αυξάνεται η ποσότητα τραχηλικής βλέννας, και γίνεται πιο λεπτή, καθαρή, αλλά και γλιστερή, ώστε να βοηθά το σπέρμα να κινηθεί πιο εύκολα προς το ωάριο.
Κάντε σεξ στις γόνιμες μέρες
Οι γόνιμες μέρες είναι περίπου η περίοδος των πέντε ημερών πριν την ωορρηξία και της μέρας της ωορρηξία. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η εγκυμοσύνη είναι περισσότερο πιθανή όταν υπάρχει επαφή δύο μέρες πριν την ωορρηξία. Ξεχάστε, επίσης, τις παλιές προκαταλήψεις ότι η στάση στο σεξ ή στο πώς πρέπει να στέκεται η γυναίκα μετά επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την σύλληψη.
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε το βάρος σας
Τα υπερβολικά κιλά μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, όπως επίσης και το να είναι η γυναίκα υπερβολικά αδύνατη. Μια γυναίκα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 35 χρειάζεται τον διπλάσιο χρόνο για να μείνει έγκυος, και μια γυναίκα με Δείκτη Μάζας Σώματος χαμηλότερο του 19 μπορεί να χρειαστεί τον τετραπλάσιο. Το υπερβολικό λίπος παράγει περισσότερα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές στην ωορρηξία. Αν μια γυναίκα χάσει 5-10% του σωματικού της λίπους πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες να συλλάβει, οι πιθανότητές της να μείνει έγκυος αυξάνονται. Τέλος, στις υπερβολικά αδύνατες γυναίκες, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ο κύκλος τους ασταθής, ή ακόμα και να σταματήσει η ωορρηξία.
Πάρτε μια προγεννητική βιταμίνη
Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες ακόμα και πριν συλλάβετε, ώστε να βρείτε ποια είναι αυτή που λειτουργεί καλύτερα με τον οργανισμό σας, και να συνεχίσετε να την παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια άλλη πιθανότητα είναι να παίρνετε καθημερινά μια πολυβιταμίνη, αρκεί να περιέχει τουλάχιστον 400 mcg φολικό οξύ, μια βιταμίνη που είναι σημαντική στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη του μωρού. Το να ξεκινήσετε να συμπληρώνετε την διατροφή σας με φολικό οξύ από νωρίς είναι σοφό, καθώς ο νευρικός σωλήνας εξελίσσεται στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την σύλληψη, προτού δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυοι.
Τραφείτε υγιεινά
Ενώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που να στοχεύει στην βελτίωση της γονιμότητας, το να τρώτε μια ποικιλία από υγιεινά φαγητά μπορεί να προετοιμάσει το σώμα σας για την εγκυμοσύνη, γεμίζοντάς το με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες και σίδηρο. Συνεπώς, προτείνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, καθώς και τα γαλακτοκομικά και όλες οι υγιεινές πηγές λιπαρών. Καλές πηγές φολικού οξέως, που αναφέρθηκε πριν, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα φασόλια, το κίτρο και ο χυμός πορτοκάλι. Θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας. Τέλος, προσέξτε την κατανάλωση καφεΐνης: περισσότερα από 500 mg καφεΐνης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα. Μία με δύο κούπες καφέ, πάντως, δεν έχουν καμία επίδραση στις πιθανότητες σύλληψης.
Σταματήστε την έντονη γυμναστική
Ενώ η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει το σώμα της γυναίκας να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του τοκετού, η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην ωορρηξία. Είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που ασχολούνται με κάποια μορφή πολύ έντονης γυμναστικής να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σύλληψη.
Ενημερωθείτε για τη σχέση γονιμότητας και ηλικίας
Όσο μεγαλώνετε, η γονιμότητά σας ελαττώνεται, λόγω ηλικιακών αλλαγών στις ωοθήκες, που οδηγούν σε λιγότερα (και πιο “κακής ποιότητας”) ωάρια. Οι αλλαγές αυτές ξεκινούν από τα 30, κορυφώνονται στα 37 και μετά υπάρχει μια γρήγορη πτώση μετά τα 40.
Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας στους άντρες και στις γυναίκες. Τα χημικά που περιέχονται στον καπνό, όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιου του άνθρακα, επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο οι γυναίκες χάνουν ωάρια. Εξίσου κακό μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα μαριχουάνας θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται.
Κόψτε και το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε λογικά επίπεδα (ένα με δύο ποτά την ημέρα) μπορεί να δυσκολέψει την σύλληψη. Από τη στιγμή που η γυναίκα μείνει έγκυος, μπορείτε απλά να ξεχάσετε εντελώς το αλκοόλ.
Οργανώστε το οικογενειακό και εργασιακό σας περιβάλλον
Προσπαθήστε να κάνετε το περιβάλλον σας όσο πιο ασφαλές γίνεται. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιούνται στη δουλειά, μπορεί να βλάψει την γονιμότητα. Αν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα ήταν καλό η γυναίκα να εφοδιαστεί με γάντια ή ειδικά γυαλιά. Εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση του στρες, καθώς η διαδικασία της προσπάθειας από μόνη της αγχώνει πολλά ζευγάρια. Παρ’ όλο που δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο τι ρόλο παίζει το στρες στις πιθανότητες σύλληψης, θα ήταν καλό η γυναίκα να βρει τρόπους να χαλαρώνει σώμα και μυαλό.
Παραδεχτείτε πότε χρειάζεστε βοήθεια
Το ζευγάρι πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τις εξετάσεις γονιμότητας αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 και δεν έχει μείνει έγκυος έπειτα από 6 μήνες προσπάθειας. Όσο ταχύτερα ανακαλυφθεί οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.