Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η βιοτεχνολογία στη μάχη ενάντια στην χοληστερίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέες ελπιδοφόρες θεραπείες, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνέδριου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι σημαντικότεροι ερευνητές απ΄ όλο τον κόσμο οι οποίοι παρουσίασαν όλες τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ανάμεσα σε αυτές ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες που αφορούν μια νέα θεραπευτική κατηγορία, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την υπερλιπιδαιμία και ειδικά τις περιπτώσεις που δεν μπορούν ν αντιμετωπιστούν με την κλασσική αγωγή.

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο υπόσχεται θεραπεία στις κληρονομικές υπερλιπιδαιμίες. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο προϊόν βιοτεχνολογίας που μπαίνει στη μάχη ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) 54% των Ευρωπαίων και 48% των Αμερικανών παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο παρά την λήψη των καθιερωμένων υπολιπιδαιμικών θεραπειών, -με κύριο εκπρόσωπο τις στατίνες-, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Η νέα κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάστηκε στο Καρδιολογικό Συνέδριο , φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό. Πρόκειται για πρωτεΐνες με το όνομα PCSK9 που παρεμβαίνουν στους υποδοχείς της LDL στο ήπαρ με αποτέλεσμα την ελάττωση της LDL.

Το Alirocumab είναι ένα υποδόρια χορηγούμενο μονοκλωνικό αντίσωμα (με χορήγηση δύο φορές το μήνα, με ειδική σύριγγα-στυλό σαν αυτές που χρησιμοποιούν στον διαβήτη για την χορήγηση της ινσουλίνης), που δρα με αυτό τον μηχανισμό.

Μετά από τα θετικά αποτελέσματα σοβαρών κλινικών μελετών κυρίως σε ασθενείς με οικογενείς (κληρονομικές) υπερλιπιδαιμίες καθώς και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (πχ έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό), το φάρμακο έλαβε έγκριση από τον FDA και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει εκφράσει θετική γνώμη και αναμένεται η έγκριση και στην Ευρώπη πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες ενώ στην Ελλάδα αναμένεται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα πολυκεντρικών κλινικών μελετών του φαρμάκου με συμμετοχή 2.000 κέντρων παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών) στο οποίο έχουν ενταχθεί και παρακολουθούνται στενά 25.000 ασθενείς.

Μέχρι στιγμής το φάρμακο δείχνει θετικά αποτελέσματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των σοβαρά πασχόντων από υψηλή LDL και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.