Το νησί των Κυκλάδων σηκώνει… πανί και πιάνει τη καλύτερη θέση.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (Syros International Film Festival- SIFF) είναι έτοιμο για να μας κρατήσει συντροφιά από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου μέσα από ιδιαίτερες προβολές, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις.
Βασικός σκοπός του SIFF, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2013, είναι η ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών -μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα-, η προώθηση πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και η ανάδειξη της Σύρου σ' έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Φεστιβάλ διευθύνουν οι 24χρονοι Κασσάνδρα Σελεστίν και Τζέικομπ Μόε, οι οποίοι, αν και έχουν μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, και οι δύο θεωρούν τη Σύρο δεύτερη πατρίδα τους. Γνωρίστηκαν εκεί όταν ήταν δεκατριών ετών και τώρα ασχολούνται με τον κινηματογράφο, πραγματοποιώντας το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, μια ιδέα που εμπνεύστηκαν πριν δύο χρόνια καθώς κολυμπούσαν στο νησί. «Είμαστε ένα νέο φεστιβάλ, άρα ακόμη ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας. Μας ενδιαφέρει να φέρουμε κοντά -έστω για λίγο- ενδιαφέροντα προγράμματα, προβολές εξαιρετικής ποιότητας και υπέροχους σκηνοθέτες, με την επιθυμία να μοιραστούμε την ευκαιρία να αποκαλέσουμε αυτόν τον τόπο σπίτι μας», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο νεαροί διοργανωτές.
Παρά τη διεθνή εμβέλεια και φυσιογνωμία του, το φεστιβάλ έχει ως πεδίο αναφοράς τη Σύρο και το πλαίσιο που ορίζουν τα ιδιαίτερα τοπικά της χαρακτηριστικά: Παραδοσιακοί, αλλά και απρόσμενοι χώροι σ' όλο το νησί αξιοποιούνται ως «αίθουσες προβολών», σε μια απόπειρα ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Σύρου, μιας κληρονομιάς που παραμένει ζωντανή και στο παρόν.
«Αναζητούμε νέα πειράματα και εμπειρίες με τις ταινίες που φτάνουν στο λιμάνι της Ερμούπολης. Προσκαλούμε δημιουργούς να προκαλέσουν την αντίληψή μας περί κινηματογράφου, αποζητώντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας στενής σχέσης ανάμεσα στις ταινίες και στα σημεία όπου τις προβάλλουμε» σημειώνουν οι δύο δημιουργοί.
Όπως παραδέχονται αυτό το φεστιβάλ, ξεκίνησε από το νησί. «Γεννήθηκε ανάμεσα σε διάφορα μονοπάτια και χωριά, μέσα από τη βαθιά εκτίμηση της ομορφιάς του νησιού και την ανακάλυψη περιοχών που, αν και βρίσκονταν μπροστά στα μάτια μας, είχαν διαφύγει της προσοχής μας. Στη θέα ενός άδειου πάρκινγκ οραματιστήκαμε ένα ντράιβ ιν- βρήκαμε ένα όμορφο χωράφι και διείδαμε την προοπτική μιας κινηματογραφικής περφόρμανς- συναντήσαμε μια πληθώρα απίθανων τοποθεσιών σε όλο το νησί, από την Απάνω Μεριά έως την Ποσειδωνία, από την Ερμούπολη έως την Άνω Σύρο, κι έτσι ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε ένα διευρυμένο χώρο για να ”κατοικήσει” το σινεμά. Αυτή η κατάδυσή μας στο νησί ήταν που έδωσε σχήμα και μορφή στη θεματική του τόπου, γύρω από την οποία αναπτύσσεται το πρόγραμμά μας. Φανταζόμαστε πως εδώ, μακριά από τις επιταγές της κινηματογραφικής κουλτούρας, οι ταινίες μπορεί να περάσουν επιτέλους σε ένα νέο πεδίο δράσης» εξηγούν.
Όσο για κάποια από τα πολυαναμενόμενα προγράμματα του Φεστιβάλ, στην εκδήλωση που ανοίγει τη φετινή διοργάνωση, οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, θα παρουσιάσουν μία περφόρμανς που βασίζεται στις πρωταρχικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που ξυπνά μια ταινία στο μυαλό του θεατή. Η περφόρμανς είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί και συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου και η βραχονησίδα Φανάρι να γίνουν το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο. Με τη χρήση του φωτός και της σκιάς η ομάδα αντλεί από τις βασικές πρακτικές του κινηματογράφου για να δημιουργήσει ένα καθηλωτικό θέαμα.
Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόϊου (βραβευμένου στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, καθώς και μία σειρά ομιλών/ανοιχτών συζητήσεων που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Απόλλων» και φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό φορμά. Στη λίστα των ομιλητών βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Αλμπέρ Σέρα, Λούις Μπενάσι και Εύας Στεφανή.
Στο τμήμα «Where: Cinemas of Place» («Πού: Κινηματογράφοι του Τόπου») θα συναντήσουμε ταινίες που ακολουθούν καινοτόμες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην έννοια του «τόπου», ενώ το τμήμα «One Off» («Μια κι έξω») ρίχνει μια ξεχωριστή ματιά στο αμερικανικό σινεμά, μέσα από ταινίες σκηνοθετών που ολοκλήρωσαν μόνο μία μεγάλου μήκους ταινία.
Επίσης, ένα μεγάλο κτήμα που εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το οποίο παραχωρεί η Καθολική Εκκλησία θα μετατραπεί για δύο βράδια σε ντράιβ-ιν κινηματογράφο και θα προβάλλει μια επιλογή από ταινίες δρόμου, από κλασικά αριστουργήματα μέχρι και κρυφά «διαμάντια» του ανεξάρτητου σινεμά.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά τμήματα: τα «Ντεμπούτα», με μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, και τα «Μικρά και παραθαλάσσια» με μικρού μήκους ταινίες από τη λεκάνη της Μεσογείου. Την τριμελή κριτική επιτροπή αποτελούν για φέτος, ο Έλληνας σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Λούις Μινιάρο και η Σκωτσέζα σκηνοθέτιδα Λιν Ράμσεϊ. Η Ροζ και η Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα, είναι τα βραβεία που σχεδιάστηκαν για τη φετινή διοργάνωση και θα απονεμηθούν στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι ο μεγάλος χορηγός της 3ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Σύρου. Στους υπόλοιπους χορηγούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Ρουμανίας, ο δήμος Σύρου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.