Τι θα ισχύσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Λύση που φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους μετεγγραφέντες φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και την οποία παρουσιάζει το newsbeast.gr.
Σύμφωνα με αυτήν ο αριθμός των μετεγγραφόμενων ισούται τουλάχιστον με το 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων κατά το έτος 2014-2015 στις ανωτέρω Σχολές.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εισαχθέντες – χωρίς τους φοιτητές των κατατακτηρίων- διαμορφώθηκαν στους 208 για την Αρχιτεκτονική Αθήνας και στους 168 για τη σχολή του ΑΠΘ γίνεται αντιληπτό ότι θα λάβουν μετεγγραφή στην Αθήνα 31 φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη 25.
Οι αριθμοί αυτοί δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τους δικαιούχους των ρυθμίσεων του ν. 4274/2014 αφού στην Αθήνα οι μετεγγραφέντες ανέρχονταν σε 113 με τους 99 εξ αυτών να ανήκουν στα κοινωνικά κριτήρια και 14 στα οικονομικά. Στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι ήταν 60 (47 κοινωνικά κριτήρια και 13 οικονομικά).
Για την κάλυψη των θέσεων θα ακολουθηθεί το σύστημα της μοριοδότησης που είναι το ακόλουθο:
Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζοντας πως λίγοι θα είναι οι μετεγγραφέντες αναφέρει ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε:
αα) να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτισή τους στις Σχολές επιτυχίας τους,
ββ) να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης Σχολής στον τόπο που επιθυμούν, στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.
Σημειώνουμε ότι εκτός της ποσόστωσης του 15% είναι οι φοιτητές που ζήτησαν μετεγγραφή και εντάσσονται στις κατηγορίες:
1. Των τέκνων των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α’ 120), έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του. Η κατηγορία αυτών των δικαιούχων δεν εμπίπτει στο ανώτατο όριο της περίπτωσης β’ της παρούσας παραγράφου, εκτείνεται δε και στους επιτυχόντες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές κατά τα προηγούμενα του έτους 2014-2015 ακαδημαϊκά έτη.
2. Δεν εμπίπτουν επίσης στο ανωτέρω ποσοστό δικαιούμενοι μετεγγραφής φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/14 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου η ΑΣΠΕ
Θυμίζουμε ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της αποφάσεως του ΣτΕ και η έκδοση της αποφάσεως αναμένεται να εκδοθεί αρχές Οκτωβρίου τ. έτους, θεωρείται δε βεβαία η ευδοκίμηση της αγωγής της ΑΣΠΕ.
Η ΑΣΠΕ θεωρεί πως εσπευσμένα και ατεκμηρίωτα ο απερχόμενος στις 30/6/2015 σημερινός Πρόεδρος του ΣτΕ είχε χορηγήσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως των Υπουργικών αποφάσεων και ως εκ τούτου ήταν βέβαιο ότι θα εχορηγείτο αναστολή και θα ακυρώνοντο οι αποφάσεις αυτές, όπως και έγινε.
Επίσης θεωρεί δίκαιο το αίτημα των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που δεν μετεγγράφησαν εξαιτίας της παραπάνω αποφάσεως του ΣτΕ και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων καλεί τον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα νομοθετικά το ζήτημα των μετεγγραφών των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) και των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και να θεωρηθούν ως αυτοδικαίως εγγραφέντες οι φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση μετεγγραφής στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.