Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Μπαρόζο: Εκτός ΕΕ όποιο κράτος μέλος θέλει να επαναφέρει τη θανατική ποινή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ την ποινή του θανάτου παρά μόνο εάν αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντιδρώντας σε μια τοποθέτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

“Εάν ένα κράτος μέλος θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή σε ισχύ, μπορεί να το κάνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ”, τόνισε ο Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ουγγρικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV και μεταδόθηκε χθες.

“Η επαναφορά της ποινής του θανάτου είναι απλά αδύνατη για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η συζήτηση αυτή έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διευθετηθεί για όλα τα μέλη”, πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου— το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά)—με τον πρωθυπουργό Όρμπαν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για διάφορα ζητήματα, καθώς οι απόψεις που εκφέρει συχνά αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, σχολιάζοντας την δολοφονία ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι “η ποινή του θανάτου θα έπρεπε να είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη”.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο και μεταδόθηκε την Παρασκευή, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μπορούν να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Εάν μπορούμε να προστατεύουμε τους πολίτες χωρίς να επαναφέρουμε την ποινή του θανάτου, ας είναι. Αλλά εάν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να την επαναφέρουμε”, είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επίσης διαμηνύσει ότι ο Όρμπαν πρέπει να περιμένει μια “αντιπαράθεση” με την ΕΕ στην περίπτωση που επιδιώξει να επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής.

Η Ουγγαρία κατήργησε τη θανατική ποινή μετά την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησής της το 1990. Επρόκειτο για έναν όρο-κλειδί για την εισδοχή της στην ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε το 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπενθυμίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι “η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ και την παραμονή σε αυτήν”.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.