Αφορά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δοκιμάστηκαν από την κρίση.
Τη κομβική σημασία της πρόληψης σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τόνισαν σήμερα οι επιστήμονες, παρουσίαζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, από το οποίο ωφελήθηκαν οι κάτοικοι των δήμων της Αττικής.
Στόχος της παρέμβασης ήταν οι ευπαθείς, αλλά ταυτόχρονα υψηλού κινδύνου ομάδες πληθυσμού.
Για το λόγο αυτό και οι εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους του τραχήλου, του μαστού και του παχέος εντέρου απευθύνονταν σε ανέργους και ανασφάλιστους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του προγράμματος, από τις εξετάσεις ωφελήθηκαν 1.019 άτομα, 507 ηλικίας 25-49 ετών (39% γυναίκες και 11% άνδρες) και 512 ηλικίας 50-65 ετών (32% γυναίκες, 18%). Η προσέλευση των γυναικών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη (71,5%) σε σχέση με των ανδρών(28,5%)• συγκεκριμένα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των ωφεληθέντων.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Λαϊκό, Κωνσταντοπούλειο, Γ. Γεννηματάς, Αλεξάνδρα, Έλενα, Υγείας Μέλαθρον, Θριάσιο.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποδεικνύονται σωτήριες, ιδίως σήμερα, τόνισαν οι ειδικοί, καθώς ;oπως είπαν τα μη μεταδοτικά νοσήματα προκαλούν το 91% των θανάτων στην Ελλάδα.
Άκρως ενδιαφέροντα είναι όσα ανέφεραν οι Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Προληπτικής Καρδιολογίας και Αντιυπερτασικού Ιατρείου Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο Γιώργος Φαρμακίδης, Συντονιστής-Διευθυντής ΣΤ' Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου», Καθηγητής Stony Brook University. Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του ΙΚΠΙ Γιάννης Τούντας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες υλοποίησης του προγράμματος.
«Η χώρα μας κατέχει τη 14η θέση στην ανδρική και την 16η θέση στην γυναικεία καρδιαγγειακή θνητότητα παγκοσμίως», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης στην παρουσίασή του, ενώ, όσον αφορά τους γυναικολογικούς καρκίνους, ο κ. Φαρμακίδης ανέφερε τα ποσοστά των καρκίνων της μήτρας, της ωοθήκης και του τραχήλου στην Ελλάδα που είναι: μήτρας 7% ωοθήκης 1,4% και τραχήλου 9%.
Μάλιστα, τόνισε ότι το τεστ Παπανικολάου «πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα από ό,τι σήμερα, καθώς η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής είναι μικρότερη».
Το «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων πρόληψης - προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του ΙΚΠΙ έκλεισε με την απολογιστική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.