Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οι στρατιές των ανέργων και οι αριθμοί που σοκάρουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε χρόνια από το Καστελόριζο και ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στην καρδιά των μνημονιακών μέτρων.

Οι ρυθμίσεις που έφεραν τα μνημόνια στην αγορά εργασίας έπληξαν και θα συνεχίσουν να πλήττουν τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια αφού χάθηκαν κεκτημένα των περασμένων ετών.

Εκτός από το προφανές: Τη μείωση των μισθών, η εργασιακή ανασφάλεια είναι αυτή που πλέον κυριαρχεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των μισθών, όχι μόνο του κατώτατου, μπορεί να διαμορφώθηκε στο 25-30%, όμως το βασικό πρόβλημα είναι ακόμη και σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι πληρώνονται με τεράστια καθυστέρηση πέντε μηνών.

Την ίδια στιγμή οι αριθμοί της ανεργίας στην Ελλάδα σοκάρουν...

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι και το δράμα της ανεργίας είναι μακροχρόνιο. Από τη στιγμή που κάποιος θα χάσει τη δουλειά του δυσκολεύεται να μπει και πάλι στην αγορά εργασίας. Έτσι καταγράφεται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων (για διάστημα πάνω από 12 μήνες) που αναζητούν εργασία, στους 459.232. Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 23,13% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία.

Μέσα στην εκρηκτική κατάσταση των μνημονίων πάνω από δύο στους δέκα Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Eurostat.

Συγκεκριμένα περίπου το 23% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι και ηλικιωμένοι αδυνατούν να εξασφαλίζουν όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Οι φτωχοί πλήρωσαν τα μνημόνια

Στα πέντε χρόνια του μνημονίου αυτοί που πλήρωσαν την κρίση είναι οι φτωχοί. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Τ. Γιανίτσης και ο αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Σ. Ζωγραφάκης, οι φτωχότεροι πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 337%, όταν οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%.

Όπως προκύπτει, από τις φοροεισπρακτικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που σήκωσαν στους ώμους τους όλα τα φορολογικά βάρη.

Σε απόλυτους αριθμούς, μπορεί η φορολογική επιβάρυνση στα πιο φτωχά νοικοκυριά να αυξήθηκε κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, όμως σ’ αυτήν προστέθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η αύξηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα το 2012, ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να τα βγάλει πέρα με ένα ετήσιο εισόδημα περίπου στα 7.000 ευρώ, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση τα φτωχότερα νοικοκυριά έχασαν το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, όταν τα πιο πλούσια έχασαν μόλις το 16% με 20%.

Την περίοδο 2008-2012 οι άμεσοι φόροι που κατέβαλαν οι ασθενέστεροι εισοδηματικά Ελληνες αυξήθηκαν κατά 125,9%. Αν συνυπολογιστούν και οι φόροι επί των ακινήτων οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 1.071% για τους «πλούσιους» αλλά κατά 1.420% για τους «φτωχούς», συνολικά η φορολόγηση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του ελληνικού λαού αυξήθηκε κατά 337,7%, ενώ η φορολόγηση των ισχυρότερων αυξήθηκε μόλις κατά 9%.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.