Το 2005, ένας φορολογούμενος απέκρυψε από την εφορία 500.000 ευρώ. Αν το σχέδιο που διέρρευσαν χθες κυβερνητικές πηγές φτάσει στη Βουλή, ψηφιστεί και εφαρμοστεί σύντομα θα έχει την ευκαιρία να κάνει συμπληρωματική δήλωση, να αποκαλύψει τα 500 χιλιάρικα, να πληρώσει τον φόρο που θα έπρεπε κανονικά να έχει καταβάλλει το 2006 με την εκκαθάριση της δήλωσής του και να «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες τις φορολογικές του εκκρεμότητες.
Άλλος φορολογούμενος έχει κρυμμένα σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εξωτερικό, εισοδήματα εκατομμυρίων. Μπορεί να τα «ασπρίσει» καταβάλλοντας φόρο 15% σύμφωνα με μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και να τα αφήσει στο εξωτερικό.
Με την εναλλακτική της συμπληρωματικής δήλωσης κατόπιν εορτής μπορεί να τα αποκαλύψει με δήλωση, να πληρώσει το φόρο χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, διαγράφοντας παράλληλα τον κίνδυνο να τον εντοπίσουν μέσω ελέγχου και να του κατάσχουν έως και το 80% του κεφαλαίου. Τόση είναι η «καμπάνα» για κρυφά εισοδήματα τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο.
Υπό κανονικές συνθήκες, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της στάσης της τρόικας τα προηγούμενα χρόνια, σχέδια για φορολογική αμνηστία σε όσους κράτησαν κρυφά εισοδήματα από την εφορία, δεν θα έμπαιναν καν σε συζήτηση. Στις παρούσες συνθήκες χρηματοδοτικής στενότητας όμως και με την ανάγκη γρήγορων κινήσεων για αύξηση των εσόδων, οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι οι προτάσεις αυτές τουλάχιστον δεν θα απορριφθούν εκ προοιμίου. Έχουν, εκτιμούν, πιθανότητες υλοποίησης.
Οι προτάσεις βέβαια δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική τους μορφή. Συζητούνται στους κόλπους της κυβέρνησης, δεν έχουν τεθεί υπ' όψιν των «θεσμών». Θα τεθούν όμως, σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου στα τεχνικά κλιμάκια.
Για την... ιστορία θυμίζουμε την τύχη των παρεμβάσεων στη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Κοντεύει μήνας από την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε «κούρεμα» κεφαλαίου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ εντός Μαρτίου φορολογικές τους υποχρεώσεις ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2013, ακολούθησε αναδίπλωση με κούρεμα μόνο προσαυξήσεων, η κατάθεση του νομοσχεδίου έχει προαναγγελθεί πολλάκις (τελευταία «πληροφορία» η ανάρτησή του για διαβούλευση το περασμένο Σαββατοκύριακο) και τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα...
Η επαναφορά της λοταρίας
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επανέρχεται, όμως, και η πρόταση για λοταρία αποδείξεων. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει μνήμη... ελέφαντα για να θυμάται ότι ήταν μία από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Είχε αποτυπωθεί μάλιστα στο περίφημο email Χαρδούβελη με την κωδική ονομασία @podeixi. Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν ότι η εφαρμογή της λοταρίας στις αποδείξεις θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ φέτος.
Ανάλογο σχέδιο εφήρμοσε η Πορτογαλία αντλώντας πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ 800 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες.
Τώρα το σχέδιο αυτό, επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο φορολογούμενος έχει κίνητρο να ζητά απόδειξη για κάθε συναλλαγή του διότι, αν στείλει με sms τον ειδικό κωδικό της απόδειξης στη ΓΓΔΕ ενδέχεται να κερδίσει στο τέλος του μήνα ποσό έως και 10.000 ευρώ.
Πηγές της ΓΓΔΕ μάλιστα, σημειώνουν ότι η προετοιμασία η οποία είχε γίνει στα τέλη του 2014 είναι τέτοια ώστε σε ένα μήνα από σήμερα, αν υπάρξει πολιτική απόφαση, το μέτρο μπορεί να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον πιλοτικά.
Και μέτρα για τις τριγωνικές συναλλαγές
Στο μέτωπο των τριγωνικών συναλλαγών η κυβέρνηση προανήγγειλε πρόσθετη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή. Ήδη σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι η πρακτική των τριγωνικών συναλλαγών έχει φορολογικές συνέπειες. Προβλέπεται για παράδειγμα προσαύξηση εσόδων, ενώ δεν αναγνωρίζεται ποσοστό εκπιπτομένων δαπανών.
Η νομοθεσία αυτή σχεδιάζεται να αυστηροποιηθεί περαιτέρω. Στο μοντέλο των τριγωνικών συναλλαγών, μια εταιρεία Α εμφανίζεται να πωλεί στην εταιρεία Γ η οποία έχει έδρα σε φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό συντελεστή. Η εταιρεία Γ με τη σειρά της, πωλεί στην εταιρεία Β η οποία ήταν εξαρχής ο τελικός αποδέκτης του προϊόντος. Με την τριγωνική συναλλαγή, το κέρδος και ο φόρος που οφείλει η εταιρεία Β έχει συμπιεστεί δραστικά με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει έσοδα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.